Hoofdgerechten

Gezond fastfood-recept: Griekse kipburger met tzatziki

  • Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen
  • 300 g kipfilet
  • 1 el volkoren meel
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 el olijfolie
  • 100 g Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 teen knoflook
  • 4 volkoren (spelt)broodjes
  • handvol sla naar keuze
  • 2 tomaten, in plakjes
  • 1 rode ui, in reepjes
  • keukenmachine of staafmixer met hakmolen
  1. Maal de kipfilet met de keukenmachine of in kleine porties met de staafmixer met hakmolen tot grof gehakt. Meng er het meel, de kerriepoeder, de mosterd, 1 tl oregano, peper en een beetje zout naar smaak door. Vorm met vochtige handen 4 burgers van het kipgehakt. Leg voor extra stevige kipburgers de burgers afgedekt min. 2 uur in de koelkast (of maak ze de avond van tevoren al!).
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de kipburgers in 8 min. aan beide kanten goudbruin en gaar. Doe intussen voor de tzatziki de yoghurt in een schaaltje en pers de knoflook erboven uit. Meng de knoflook met 1 tl oregano door de yoghurt.
  3. Snijd de broodjes open en beleg de onderste helft met de sla, de tomaat en de ui. Leg er de kipburgers op. Schep op elke burger een flinke lepel tzatziki en dek af met de bovenste helft van de broodjes. Steek eventueel een prikker door elke kipburger.

Bereiding: 30 minuten

Per persoon 312 kcal / 10 g vet / 26 g eiwit / 28 g koolhydraten / 354 mg Natrium / 5 g vezels
Ter vergelijking: een broodje hamburger (witbroodje, 75 g rundvlees met mayo, ketchup, sla, tomaat en ui) bevat 512 kcal / 33 g vet / 20 g eiwit / 35 g koolhydraten / 661 mg Natrium / 3 g vezels. De meeste hamburgers zijn overigens zwaarder dan 75 gram.

Prijs per persoon: € 2,00

Serveertip

Serveer als hoofdgerecht met een royale portie gewokte Mediterrane groenten als aubergine, tomaat en rode ui.

gezonde fastfood-receptenMeer gezonde fastfood-recepten