Gezond fastfood recept: stevige, pittige runder-bonenburger met gegrilde ui

vaderdagrecept: runderbonenburger met gegrilde ui
Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 175 g bruine bonen (blik of pot), uitgelekt
  • 175 g mager rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1-2 el bloem
  • 2 tl tabasco
  • 2 el olijfolie
  • 3 rode uien, in plakken
  • 4 volkoren broodjes
  • 50 g jonge bladsla
  • 3 el (Amerikaanse) bbq-saus
  • 12 plakjes zoetzure augurk
  • staafmixer, grillpan  
  1. Pureer de bonen met de staafmixer grof. Schep ze in een diep bord. Voeg het gehakt toe. Pers er de knoflook boven en prak met een vork. Voeg 1-2 el bloem toe zodat een stevig mengsel ontstaat. Breng op smaak met de tabasco, zout en peper.
  2. Vorm met vochtige handen van het van het gehakt-bonenmengsel 4 burgers. Leg ze bij voorkeur nog 30 min. in de koelkast (zie tip).
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de burgers (minimaal 3 min. per kant) totdat de burger bruin en gaar is. Verhit de grillpan. Bak de plakken ui op hoog vuur in 2-3 min. per kant mooi bruin.
  4. Snijd de broodjes open. Beleg de onderste helften van de broodjes met de sla, de burgers, de ui, de saus en de augurk. Leg er de bovenste helften op en steek er eventueel een tapasprikker door.

Bereiding: 20 minuten
Per persoon 358 kcal / 13 gram vet / 19 gram eiwit / 36 gram koolhydraten / 50 mg natrium / 9 gram vezels
Prijs per persoon: € 2,00 

Tip

Leg de burgers min. 30 minuten in de koelkast om extra stevig en compact te worden. 

Tip

Maak met de rest van de bonen en de sla een frisse salade voor bij de burgers.

 

Gezond idee: homemade burger van de BBQ, waarbij de helft van het gehakt is vervangen door bonen

 

 

Sluit de enquête