Check regelmatig je huid op onrustige plekjes

In deze Gezond Idee-blog geeft Lieke van Delft, arts-onderzoeker Dermatologie van het Maastricht UMC+, uitleg over het basaal-celcarcinoom en tips om je huid te controleren op deze vorm van huidkanker.

De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) deze vorm van huidkanker. Veel mensen krijgen er dus zelf mee te maken of kennen iemand die ooit behandeld is voor zo'n plekje op de huid.

Zon is risicofactor huidkanker

De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een basaalcelcarcinoom is schade door Ultraviolette (UV) straling in zonlicht. Om dat risico te verkleinen is het goed om je huid tegen de zon te beschermen. Lees meer

Een basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit en vormt dan ook geen groot risico voor de algehele gezondheid. Wanneer je het plekje niet opmerkt en het niet behandeld wordt, groeit het heel langzaam, met een paar millimeter per jaar. Het kan een wondje worden, pijn doen of gaan bloeden.

Zo herken je een basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen, maar zit het vaakst op delen van de huid waar veel zon komt (zoals hoofd of hals). Je kunt een basaalcelcarcinoom herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Een vaak glanzend, rozerood of huidkleurig bultje met een korstje of een wondje en soms een opstaand randje. Op de foto's onderaan de pagina zie je een aantal voorbeelden.
  • Let op wondjes die niet vanzelf genezen en korstjes die er soms afvallen, maar daarna weer terug groeien. Plekjes die al enkele maanden of zelfs jaren bestaan en heel langzaam groter lijken te worden.

De huid is een heel zichtbaar orgaan, voor zowel patiënten als artsen. Vaak komen patiënten zelf naar de dokter met een plekje zoals hierboven beschreven. Als het plekje vroeg wordt opgemerkt, dan is de behandeling zo min mogelijk ingrijpend.

Tips om je huid te checken

Om plekjes snel op te merken, is het aan te raden om je huid zelf af en toe te controleren. Hiervoor hebben we enkele tips:

  • Kijk je huid ongeveer 1 keer per 3 maanden na.
  • Bekijk je huid helemaal en steeds op dezelfde manier, begin bijvoorbeeld bij je hoofd en eindig bij je voeten.
  • Let bij het nakijken van je huid op de hierboven genoemde kenmerken zoals wondjes en korstjes die niet genezen, en op plekjes die veranderen of langzaam groter worden.
  • Overweeg om een foto van je huid te maken zodat je, de volgende keer bij het nakijken, je huid met de foto kunt vergelijken.
  • Besteed extra aandacht aan delen van je huid die vaak in de zon zijn. Vergeet je oren niet!
  • Je rug en achterhoofd zijn moeilijk te zien, laat daarom een partner, vriend(in) of familielid kijken (het liefst steeds dezelfde persoon) of gebruik een spiegel en maak ook eventueel foto's.
  • Bij het nakijken van je huid kun je ook kijken naar bestaande moedervlekken. Als deze veranderen, nieuw zijn ontstaan of klachten geven, neem dan contact op met je huisarts.
  • Neem bij twijfel of ongerustheid altijd contact op met je huisarts.

Lieke van Delft,
arts-onderzoeker afdeling Dermatologie Maastricht UMC+

Voorbeelden basaalcelcarcinoom

Drie verschillende soorten basaalcelcarcinomen op rij:

huidkanker
Foto's MUMC+
zonnebrand
Foto iStock
Sluit de enquête