Is collageen slikken of smeren goed voor je huid?

Tegenwoordig zijn collageenproducten een hype. Ze zouden de huid strakker en gladder maken en rimpels laten verdwijnen. Collageenproducten zijn in allerlei vormen te koop; van poeders, pillen en crèmes met collageen tot collageen-repen en -drankjes. Ze zijn vaak vreselijk duur en worden aanbevolen door bekende influencers en sterren als Jennifer Aniston. Maar heeft het nou echt zin om collageen te slikken of smeren? Gezond Idee vroeg het aan dr. Tjinta Brinkhuizen, dermatoloog aan het Maastricht UMC+ en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. 

Allereerst: wat is collageen en wat doet het?
“Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam. Het is een soort steunpilaar die zorgt voor de opbouw en weefselverbinding van je nagels, botten, pezen, kraakbeen, tanden en huid. Collageen zorgt samen met de eiwitten elastine en hyaluronzuur voor de stevigheid en elasticiteit van je huid en bepaalt dus hoe je huid eruitziet.”

Vanaf welke leeftijd neem collageen af?
“Vanaf je eind twintigste neemt het collageen – maar ook de elastine en het hyaluronzuur – in je lichaam in hoeveelheid en kwaliteit af.  En dus ook in de huid. Die wordt dan slapper en er ontstaan rimpels. Hoe snel dat gaat is grotendeels afhankelijk van een ongezonde leefstijl zoals veel zonblootstelling en roken. Maar het is deels ook genetisch bepaald en hangt af van je leeftijd. Daar heb je dus geen invloed op.”

Helpt collageen slikken om de afname van collageen te stoppen?
“Vooralsnog is er geen enkel betrouwbaar bewijs dat het helpt. Het collageen in supplementen en drankjes wordt gewonnen uit koeien en vissen. Je moet dat collageen vervolgens hydrolyseren. Dat wil zeggen in heel kleine stukjes ‘knippen’, zogeheten peptiden, om überhaupt een kans te hebben dat het goed wordt opgenomen. Die collageenpeptiden moeten een heel lange en zware weg door het lichaam afleggen en dan ook nog op precies de goede plek in het lichaam aankomen om iets te kunnen doen. Er is nog nooit in een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dat gebeurt. De studies die er zijn, zijn vaak gesponsord door de industrie.”

Helpt collageen smeren dan?
“Het collageen in crèmes is te groot om te kunnen worden opgenomen in de huid. Door het smeren van een crème is de huid wel beter gehydrateerd waardoor rimpels tijdelijk wat opgevuld lijken te worden.”

Is er dan niks dat helpt?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huid te verbeteren. Eet gezond, smeer een crème of serum met vitamine C en A erin en slaap genoeg. Roken is erg slecht voor je huid, maar vooral de zon is een grote boosdoener. Die tast de kwaliteit van het collageen en de elastine in de huid aan. Kijk maar naar het verschil tussen de billen en het gezicht van een negentigjarige. Gebruik daarom dagelijks een zonnebrandcrème met UVA- én UVB-bescherming met tenminste SPF 30. Zonnebrandcrème blijft de beste anti-rimpelcrème.”

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Collageen
Foto iStock
Tjinta Brinkhuizen
Dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen

Zonnebrandcrème blijft de beste anti-rimpelcrème.

Sluit de enquête