Goed eten voor herstel na corona

 

Goed eten voor herstel na corona
Foto iStock

“Eiwitten, eiwitten, eiwitten, daar draait het om”, zeggen diëtisten Esther van den Hogen en Maxime Kohlen. Beiden werken op de ic-afdeling van het Maastricht UMC+ en zijn direct betrokken bij de behandeling van coronapatiënten. 

Volgens beide diëtisten is ‘eiwit’ op voedingsgebied het toverwoord om snel op te knappen na ziekte: niet voor niets krijgen veel patiënten in het ziekenhuis eiwitrijke drinkvoeding. Zeker na corona zijn extra eiwitten nodig om de verloren spierkracht zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. Normaal is dagelijks 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht genoeg; na corona is zeker 1,3 gram eiwit per kilo nodig. 

Esther en Maxime geven een aantal tips om ook bij het herstel thuis die extra eiwitten binnen te krijgen:

  • Voeg zuivel toe aan broodmaaltijden: pap, kwark, yoghurt, brood met boter.
  • Beleg je brood met eiwitrijke – vooral dierlijke – producten als kaas, vlees, vis of ei.
  • Dubbel beleg op je boterham mag in dit geval!
  • Sluit je warme maaltijd af met een zuivel of sojatoetje: vla(flip), pudding, ijs.
  • Neem af en toe een verantwoord eiwitrijk tussendoortje. Bijvoorbeeld een handje nootjes, een stukje kaas of worst, een toastje met feta of geitenkaas.
  • Drink voor het slapen gaan nog een glas melk of eet een bakje yoghurt of kwark.

Maxime en Esther benadrukken dat voeding en beweging altijd onlosmakelijk samenhangen bij de spieropbouw. Pak dat daarom tegelijkertijd aan.

De tips zijn niet allesomvattend. Blijf medisch advies en adviezen met betrekking tot de volksgezondheid volgen. Als je bezorgd bent over je gezondheid en het coronavirus, overleg dan met je huisarts wat er nodig is. Daarnaast kan ondersteuning en begeleiding vanuit de geestelijke gezondheidszorg helpen. Vraag je huisarts om een verwijzing.

Lees ook

Hulploket voor mentale problemen door corona

Op de website van het RIVM www.rivm.nl kun je terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC), een digitaal loket dat hulp biedt als je worstelt met mentale gevolgen van de coronacrisis. 

Algemene corona-informatie

Kijk voor algemene informatie over het coronavirus en de richtlijnen op de website van het RIVM (Rijks Instituut voor Veiligheid en Milieu) en op rijksoverheid.nl.

 

Sluit de enquête