verstopping
Foto iStock

Verstopping, obstipatie of constipatie. Zo maar enkele termen voor hetzelfde lastige probleem: je kunt niet meer goed je ontlasting kwijt. Iedereen heeft er wel eens last van, vooral op vakantie. "Maar verstopping kan ook een langdurig probleem worden en het dagelijkse leven belemmeren", vertelt MDL-arts Joanna Kruimel van Maastricht UMC+. Gelukkig heeft ze enkele tips om verstopping op te lossen.

Artsen spreken pas van obstipatie, als je minder dan tweemaal per week stoelgang hebt. Of als twee van de volgende drie verschijnselen zich voordoen: meer dan een kwart van de keren moeten persen, een harde stoelgang hebben of een gevoel van onvolledige lediging. Vooral ouderen kunnen hier last van krijgen.

Wie slechts korte tijd last heeft van verstopping, kan de klachten met huis-, tuin- en keukenmiddelen te lijf gaan. Gezond eten, voldoende drinken en meer bewegen zijn dan het advies van maag-darm-leverarts Joanna Kruimel. "Eet regelmatig voeding met voldoende vezels, beweeg regelmatig en zet een fles water op je bureau tijdens het werk."

Wanneer een opstopping langer duurt en de huis- tuin- en keukenmiddeltjes onvoldoende werken, kan een laxeermiddel een uitkomst zijn. Joanna Kruimel: "Meestal is het probleem na één keer laxeren verholpen."

Ontlasting niet ophouden!

Dokter Kruimel ziet op haar spreekuur regelmatig patiënten die niet ontbijten en zelfs geen tijd maken om naar de wc te gaan. "Maar regelmatig rust nemen is ook voor een gezonde ontlasting super belangrijk. Onze kinderen mochten vroeger als ze aan tafel zaten te eten gewoon opstaan om naar de wc te gaan, want het is belangrijk dat de natuur zijn loop heeft. Ophouden is niet goed!"
ABC voor gezond toiletgedrag

Heb je naast obstipatie ook last van gewichtsverlies, een sterk veranderend stoelgangspatroon, bloedverlies bij de ontlasting of pijnlijke aandrang, dan moet je niet te lang afwachten, maar naar je huisarts gaan. Meestal is er niks ernstigs aan de hand, maar je kunt het beter even laten nakijken." Wanneer moet je de huisarts inschakelen bij obstipatie?

Verstopping kan levenskwaliteit flink aantasten

Wanneer de klachten chronisch zijn, kan verstopping de kwaliteit van leven flink aantasten weet maag-darm-leverarts Joanna Kruimel: "Ik zie in de praktijk dat mensen belemmert worden in hun werk en vrije tijd door obstipatie. Stoelgangsproblemen zijn buitengewoon belastend, maar we kunnen ze gelukkig steeds beter behandelen dankzij de allernieuwste inzichten en een steeds breder spectrum aan doeltreffende medicatie. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen."

Tips van maag-darm-leverarts Joanna Kruimel om obstipatie te voorkomen:

  • eet gezond en regelmatig
  • sla het ontbijt nooit over
  • eet voeding met voldoende vezels, zoals bruin brood, groente en fruit: probeer eens dadels,
    pruimen en rauwkost
  • drink minstens anderhalve liter water per dag
  • houd je ontlasting niet op: ga naar de wc zodra je aandrang voelt en luister
    naar je lichaam
  • probeer voldoende ontspanning te nemen iedere dag, want stress beïnvloedt je stoelgang negatief
  • zorg voor voldoende beweging: een paar keer per week een half uurtje wandelen helpt je
    ontlasting al vooruit
  • houd er rekening mee dat sommige ziekten (bijvoorbeeld suikerziekte) en sommige
    medicatie (bijvoorbeeld: ijzerpreparaten of calciumtabletten) obstipatie kunnen veroorzaken.

 

vezels
Foto Studio Philippi

 

 

 

 

Vezelrijke recepten voor gezonde darmen van Gezond Idee

Ook interessant

 

gezond

 

 

 

 

Sluit de enquête