Wat te doen bij buikgriep

Misselijk, diarree, braken en je voelt je doodziek. Buikgriep! Vervelend, zeker op vakantie. Eén op de vier Nederlanders (plusminus 4,5 miljoen mensen) krijgt wel eens buikgriep en worstelt één of meerdere dagen met de soms heftige symptomen. Buikgriep kan verschillende oorzaken hebben. MDL-arts prof. dr. Ad Masclee van het Maastricht UMC+ geeft uitleg en adviezen.

buikgriep

Heftige diarree en buikgriep worden regelmatig door elkaar gehaald omdat de symptomen sterk op elkaar lijken. Officieel heb je pas buikgriep als je getroffen bent door een bacterie of een virus zoals het bekende norovirus.

Toch zeggen mensen die op vakantie getroffen worden door diarree, regelmatig dat ze een buikgriepje hebben. Maar reizigersdiarree ontstaat door een disbalans in de darmflora. MDL-arts prof. dr. Ad Masclee legt uit: "In de darmen zitten miljarden bacteriën. Die zijn normaal samen goed in balans. Zodra je in het buitenland net wat anders eet, wordt die balans verstoord en kunnen er klachten ontstaan. Na korte tijd ontstaat er een nieuw evenwicht en zijn de problemen weer voorbij." Tips bij diarree

Buikgriep is zeer besmettelijk

Reizigersdiarree is niet besmettelijk, maar buikgriep is dat des te meer, vooral op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn. Buikgriep kan verschillende oorzaken hebben, zoals het veel voorkomende norovirus. Ad Masclee: "Met name het norovirus wordt van mens tot mens overgedragen na toiletbezoek. Het is dus zaak om in de zomer extra goed op je persoonlijke hygiëne te letten, zeker als je al buikgriep hebt." Was je handen daarom na elk wc-bezoek goed en zorg voor een schone wc-bril.

Andere aanstichters van buikgriep zijn de salmonella-bacterie en de campylobacter-bacterie. Die zijn besmettelijk en zitten met name in niet goed gebakken vlees. Kijk dus extra goed uit of je stukje worst of kip écht goed doorbakken is tijdens die gezellige zomerse barbecue.

"De symptomen van een salmonella- of campylobacterbesmetting zijn heftiger dan bij een gewone buikgriep en moeten vaak wél met antibiotica worden behandeld." In de volksmond wordt ook wel over voedselvergiftiging gesproken.

Buikgriep meestal na twee dagen over

Meestal is zo'n 'buikgriepje' binnen twee dagen over. Bij mensen die in goede conditie zijn, is het dan ook niet meer dan een vervelend ongemak. "Kijk het even rustig aan en begin niet te snel met 'stopmiddelen', want zo kun je het virus 'vastzetten'. Ook het innemen van antibiotica is meestal geen goed idee, omdat deze de balans in je darmen verstoren en je juist langer last houdt van klachten. Neem contact op met je huisarts op het moment dat de buikgriep langer dan vier dagen aanhoudt of als je uitdrogingsverschijnselen krijgt."

Buikgriep niet altijd onschuldig

Helaas is buikgriep niet altijd onschuldig, weet MDL-arts Ad Masclee: "Met name ouderen die toch al kwetsbaar zijn, worden door gebrek aan weerstand snel getroffen door een virus. Omdat ze niet in goede conditie zijn, kan zo'n buikgriep ze net een zetje in de verkeerde richting geven, leiden tot uitdroging en zo zelfs een CVA veroorzaken. In een ziekenhuis of zorgcentrum worden daarom, als bijvoorbeeld het norovirus uitbreekt, alle zeilen bijgezet om verdere besmetting te voorkomen."

Buikgriep beter voorkomen dan genezen

Ad Masclee merkt op dat je buikgriep beter kunt voorkomen dan genezen. "Het belangrijkste preventieadvies is het klassieke trio: rust, reinheid en regelmaat. Tot slot kun je je darmen wat meer weerstand geven door het gebruik van probiotica. Maar ze werken alleen preventief en niet als je al ziek bent."

Tips tegen buikgriep

  • Zorg voor een goede persoonlijke en wc-hygiëne. Ofwel: was na elk wc-bezoekje altijd goed je handen, liefst met desinfecterende zeep en houdt ook de wc-bril goed schoon. Het norovirus wordt van mens tot mens overgedragen via ontlasting.
  • Om te voorkomen dat je buikgriep krijgt, kun je je weerstand verhogen met probiotica. Besef wel dat probiotica niet werken als je al buikgriep hebt.
  • Let op met barbecuevlees. Zorg dat het goed doorbakken is om besmetting met de salmonella-bacterie of campylobacter-bacterie te voorkomen.
  • Let bij buikgriep op dat je niet uitdroogt. Het nuttigen van een ORS-drankje kan eventueel helpen. ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Je kunt zakjes met een ORS-oplossing kopen bij de drogisterij of apotheek of het zelf maken. Dat doe je zo: los één theelepel zout en twee eetlepels suiker oplossen in één liter water.
  • Consulteer je huisarts als de buikgriep na een paar dagen nog niet over is of als je uitdrogingsverschijnselen krijgt.
  • Pas op met het slikken van stopmiddelen, want zo zet je een eventueel virus juist vast in de darmen.
  • Buikgriep veroorzaakt door een virus kun je beter niet behandelen met antibiotica, omdat die het evenwicht in de darmen opnieuw verstoren.
  • Wees extra alert als je al kwetsbaar bent. Met name voor ouderen kan een buikgriep zeer vervelende gevolgen hebben.

 

Gezond

 

 

Sluit de enquête