Tips tegen depressie
Beeld Margo Vlamings

Depressie voorkomen

Depressie kun je in veel gevallen voorkomen. Natuurlijk kun je je best doen om de risicofactoren te verminderen. Maar aan een zwaarmoedige aard of een faillissement van je baas doe je niet zoveel. Je kunt je wél zoveel mogelijk tegen een depressie proberen te beschermen. Het recept daarvoor is simpel: zorg dat je dingen doet waar je blij en energiek van wordt. Depressie gaat meestal vanzelf over. De helft van de mensen met een depressie is al na drie maanden uit het dal. En 60 procent na een half jaar. Ook zonder behandeling. Gemiddeld duurt een depressie zeven maanden.

Depressie zelf oplossen

Met een online zelftest kun je checken hoe erg het is: een tijdelijke inzinking of een (dreigende) depressie? Probeer het – als het enigszins gaat – eerst zelf op te lossen. Veel mensen doen dat al automatisch. Psychische pijn is een wake-up call, een teken dat er iets niet goed zit. Dat aanpakken kan het begin van herstel zijn. Daarnaast kan het helpen regelmaat en een vaste structuur in je dag aan te brengen: op vaste tijden opstaan, naar bed gaan, eten en een plan opstellen voor andere activiteiten. Doorwerken is vaak beter dan thuis blijven. Eet gezond, blijf actief, onderhoud je sociale contacten. Ook mindfulness lijkt een positief effect te hebben. Het plantaardige middel Sint Janskruid werkt bij lichte klachten (maar mag niet in combinatie met antidepressiva of hormoonmedicatie).

Wat kun je zelf doen bij een depressie? Hieronder enkele tips:

  • Schaam je niet om hulp te vragen.
  • Erken en omarm je problemen in plaats van ze te ontvluchten.
  • Deel je gevoelens eerlijk met familie en goede vrienden.
  • Houd een stemmingsdagboek bij; dat werkt vaak bevrijdend.
  • Houd ook bij waarvoor je dankbaar bent.
  • Sport en beweeg regelmatig.
  • En het allerbelangrijkste: realiseer je dat de zwarte dagen echt voorbijgaan, hoe uitzichtloos het nu ook lijkt.

Online hulp

Mocht dit allemaal onvoldoende zijn, dan zijn op internet verschillende betrouwbare ehealth-sites te vinden die internettherapie aanbieden. Zo'n online behandeling kan voorkomen dat je afglijdt. Goede e-health-sites zijn:

Op YouTube staat een prachtige korte film van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin op beeldende wijze wordt uitgelegd wat een depressie is en hoe je jezelf kunt helpen: ‘I had a black dog, his name was depression’.

Wanneer professionele hulp zoeken?

Raadpleeg de huisarts als je je na drie maanden nog steeds rot voelt. Die kan je eventueel doorverwijzen naar de Riagg of het Maastricht UMC+. Het Riagg is goed in gesprekstherapie, terwijl het ziekenhuis ook andere behandelingen aanbiedt. Lees meer

 

 

Sluit de enquête