Gezond het najaar door

Als de luchten grijs zijn, de dagen korter en het weer guur is, heeft dat ook invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Mensen voelen zich het best bij stabiel en zonnig weer met een temperatuur van rond de 20 graden. Maar helaas, in die ideale omstandigheden leeft bijna niemand. Gelukkig past het lichaam zich aan: als je langere tijd in warmere of koudere streken verblijft, kun je steeds beter tegen hitte of kou. Dat is lastiger als je, zoals in ons kikkerlandje, te maken hebt met steeds wisselende weersomstandigheden. Ons lijf krijgt dan elke keer weer een flinke opdonder. En helemaal als je veel binnen zit. Het kan geen kwaad je lichaam te wapenen tegen deze invloeden met deze gezondheidstips van de experts van het Maastricht UMC+.

Het wetenschappelijk onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen, maar zeker is dat er een relatie bestaat tussen het weer en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. Zo kan het gebrek aan daglicht de stemming beïnvloeden en kunnen sterke temperatuurwisselingen de bloeddruk ontregelen. Moeheid komt in het ene seizoen meer voor dan in het andere.

Hoe dat allemaal precies zit, wordt druk onderzocht. Maar we weten in ieder geval dat mensen zich het best voelen bij stabiel en zonnig weer van rond de 20 graden celsius. Daarboven en daaronder zijn in de statistieken al snel meer zieken te vinden en naarmate het weer extremer wordt, loopt ook het aantal sterfgevallen op. Vooral heel jonge en oudere mensen zijn gevoelig voor afwijkingen van die 20 graden. En vrouwen lijken er weer gevoeliger voor te zijn dan mannen.

Lees ook

Meer calorieën verbranden door de thermostaat lager te zetten

 

Gezond Idee

 

Sluit de enquête