Spanningshoofdpijn

Als jouw spanningshoofdpijn niet wil wijken voor een simpele pijnstiller op basis van paracetamol of ibuprofen, dan kan de huisarts je ook zwaardere medicatie voorschrijven. Denk aan naproxen of diclofenac.

Migraine

Bij ernstige migraine is een gewone pijnstiller vaak niet voldoende. Je huisarts zal je waarschijnlijk een medicijn op basis van triptanen voorschrijven. Dat kan een (zet)pil, een injectie of een neusspray zijn. Daarmee kun je de aanval onderdrukken zodra je ‘m voelt opkomen.

Recent werden in Nederland ook CGPR-remmers goedgekeurd. Deze blokkeren het CGPR-eiwit in de hersenen dat vrijkomt tijdens een migraine-aanval en dat medeverantwoordelijk is voor de pijn.

Clusterhoofdpijn

Ook bij clusterhoofdpijn kan je huisarts preventieve medicatie voorschrijven, om zo het aantal aanvallen te verminderen. Denk aan Verapamil. Werkt dat niet voldoende, dan is het zeker zinvol om je door te laten verwijzen naar een neuroloog van het Maastricht UMC+. Die kan namelijk heel gerichte aanvalsmedicatie inzetten. Zoals een sumatriptan-injectie. Het kan ook helpen om een kwartiertje 100% zuurstof in te ademen uit een zuurstofcilinder. Als medicatie en zuurstof niet voldoende helpen, kan de neuroloog de achterhoofdzenuw of de ganglion blokkeren. En als ook dat niet helpt, is elektrische stimulatie van de achterhoofdzenuw een optie (zie de uitleg van neurochirurg dr. Onno Teernstra over clusterhoofdpijn).

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

hoofdpijn
Sluit de enquête