Hulp voor patiënten met clusterhoofdpijn

Het Neurochirurgisch Centrum van het Maastricht UMC+ past samen met het Hoofdpijncentrum van Zuyderland MC een nieuwe behandeling toe van clusterhoofdpijn. Neurochirurg dr. Onno Teernstra, van het Maastricht UMC+, legt uit hoe de achterhoofdzenuw gestimuleerd wordt met kleine stroomstootjes.

 ‘Clusterhoofdpijn wordt ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd. Als je alles hebt geprobeerd, en niets werkt, dan maakt zo’n aanval je écht wanhopig. Voor de mensen in Nederland die dit overkomt, konden we tot voor kort niets betekenen. Maar sinds 2019 wordt een nieuwe behandeling door de zorgverzekeraar vergoed. Hierbij wordt een draadje met elektroden onder de huid op het achterhoofd geplaatst, vlak bij de achterhoofdzenuw. Dat draadje is verbonden met een batterij die voortdurend kleine stroomstootjes afgeeft. Zo ontstaat een soort elektrisch veld rond die zenuw. Via de hersenstam blokkeert dit de hoofdpijn. Ruim de helft van de patiënten ervaart daardoor zeker 50 procent minder aanvallen dan voorheen. Ook worden de aanvallen bij meer dan de helft van de patiënten veel minder erg. En bij sommige patiënten verdwijnen de aanvallen volledig.

Deze behandeling wordt al sinds 2005 door ons onderzocht, samen met anderen. Sinds de behandeling in 2019 in het basispakket is opgenomen, wordt de operatie in vier implantatiecentra in Nederland uitgevoerd. In de regio Limburg werk ik nauw samen met dr. Wilbrink, neuroloog in het Zuyderland MC. Patiënten met chronische clusterhoofdpijn worden door hun neuroloog centraal naar hem verwezen. Hierna zie ik de patiënt en na het juiste voortraject implanteer ik het systeem en stel ik het apparaatje na de operatie goed af. We zien patiënten uit de gehele regio. Als na drie maanden blijkt dat deze onderhoudsbehandeling effect heeft, zijn ze echt ontzettend blij.’

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Onno Teernstra
Sluit de enquête