Vier huidfabels én -feiten

De huid is omgeven met mythen en marketingtrucs. Dermatologen van Maastricht UMC+ weten daar alles van. Dagelijks boksen ze op tegen hardnekkige vooroordelen en fabeltjes. 4 hardnekkig fabels én de feiten op een rij:

  1. Het is niet bewezen dat chocolade, patat en varkensvlees slecht zijn voor de huid. Wie hier veel van eet, moet zich eerder zorgen  maken over overgewicht (obesitas) dan over acne. 
  2. Dat de één een dikkere huid heeft dan een ander is onzin. Zelfs de huid van mannen en vrouwen is vrijwel even dik.
  3. Vroeger dacht men dat een wijnvlek een heel bijzondere oorzaak had: de moeder zou tijdens de zwangerschap het slachten van een schaap hebben meegemaakt en zó geschrokken zijn van al dat bloed, dat haar kind spontaan met een wijnvlek werd geboren. Onzin. Het is een aangeboren afwijking.
  4. Bacteriën slecht? Bacteriën die zich van nature op de huid bevinden (zo'n 8 miljoen per vierkante centimeter huid), vormen een extra barrière en helpen juist om infecties met echte ziekteverwekkers te voorkomen. Met zeep  poets je die goede bacterieflora onnodig weg en scrubben is daarom dus al helemaal uit den boze.

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

huid feiten en fabels gezond huid gezond idee tips en advies
Foto iStock
Sluit de enquête