Gevolgen ernstige slaapproblemen

Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders hebben ernstige slaapproblemen. Bij langdurige slapeloosheid slaap je altijd slecht in, lig je urenlang wakker, wordt je vaak wakker tijdens de nacht of veel te vroeg. Bij zulke lang aanhoudende klachten is er sprake van een slaapstoornis. En dat maakt mensen niet alleen wanhopig, het heeft ook vergaande gevolgen.

Slaapgebrek zorgt ervoor dat mensen overdag slecht functioneren, dat ze zich bijvoorbeeld lastig kunnen concentreren, moeilijk kunnen leren en zelfs verkeersongevallen veroorzaken. Het verhoogt ook het risico op depressies en allerlei lichamelijke aandoeningen zoals hartfalen, beroertes en diabetes type 2. Chronisch slaaptekort kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood.

Wat precies de reden is dat mensen slaapstoornissen ontwikkelen? Net zoals ‘de’ slaappatiënt niet bestaat, is er ook niet maar één oorzaak aan te wijzen. Psychische klachten als stress en depressie, leefgewoonten of traumatische gebeurtenissen kunnen allemaal tot slecht slapen leiden. Ook lichamelijke problemen: vaak is iemand zich niet bewust van een mogelijk verband tussen lichamelijke klachten overdag en de kwaliteit van de slaap.

Vicieuze cirkel bij slaapproblemen

Hoe langer de slaapproblemen duren, hoe ingrijpender de consequenties. Daarom is het zo belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Als je al zeker een maand drie nachten per week worstelt en je daardoor overdag minder goed functioneert, is het zaak naar de huisarts te gaan. Helaas doen de meeste mensen dat niet. Omdat ze bang zijn dat ze zich aanstellen, dat de huisarts hen toch niet kan helpen of allemaal enge pillen gaat voorschrijven. Dus blijven ze doormodderen.

Op den duur kom je dan in een vicieuze cirkel terecht van slecht slapen, overdag slecht functioneren, daar ’s nachts over piekeren, verkeerd slaapgedrag ontwikkelen, nog slechter slapen, enzovoort. Slapen wordt dan iets om tegenop te zien. Een probleem dat elke 24 uur onvermijdelijk weer terugkomt. De nacht wordt angstaanjagend.

Op een gegeven moment is het nare gevoel rond slapen zo ingeslepen dat je je bed als een bron van frustratie gaat zien in plaats van als een fijne plek. Doodzonde, want een slaapstoornis is meestal goed te behandelen, tenzij er sprake is van ernstige bijkomende problematiek. Dat geldt zelfs voor mensen die al langer slaapproblemen hebben. Driekwart van de slapelozen heeft baat bij een kortdurende therapie. En het fijne is dat andere problemen meestal ook verbeteren als het slapen eenmaal beter gaat.

Of ze daarna nooit meer slecht slapen? Nee, dat niet. Maar ze weten dan wel hoe ze ermee om moeten gaan, hebben hun valkuilen leren (her-)kennen en weten wat ze eraan moeten doen. Zij worden weer de baas over hun nachten.

Meer over de behandeling van slaapklachten

 

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

 

slaapproblemen
Foto iStock
Sluit de enquête