Deze hulp biedt het MUMC+ bij incontinentie

Sinds 2003 heeft het Maastricht UMC+ een centrum voor bekkenbodem- en blaasproblemen. In dit Pelvic Care Centrum wordt interdisciplinair samengewerkt door alle deskundigen op het gebied van bekkenbodem- en blaasproblemen. Artsen vanuit de specialismen urologie, gynaecologie, chirurgie, fysiotherapie, maag- darm- en leverziekten (MDL) nemen deel aan het multidisciplinaire overleg. En ook een seksuoloog, psychiater, bekkenfysiotherapeut en continentieverpleegkundige maken deel uit van het team. Na verwijzing door de huisarts worden patiënten indien nodig op dezelfde dag door meerdere specialisten onderzocht en daarna besproken in het multidisciplinaire overleg. Praktische hulp, zoals advies over goed continentiemateriaal, wordt geboden door de continentieverpleegkundigen. Het Pelvic Care Centrum is toegankelijk voor zowel vrouwen als mannen.

Ook bij de Stadspoli's kun je na verwijzing van de huisarts terecht met incontinentieproblemen. In de Stadspoli’s (van het Maastricht UMC+ en de huisartsen in de regio) kun je snel en zonder eigen bijdrage te hoeven betalen door medisch specialisten geholpen worden.

Zwanger (of net bevallen) en last van incontinentie?

Als je tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling last hebt van ongewenst urineverlies zou je kunnen overwegen om mee te doen aan Motherfit, een programma van Maastricht UMC+. Hierbij krijg je na verwijzing door de huisarts een door een bekkenfysiotherapeut op maat gemaakte training aangeboden, waarbij acht weken lang in groepsverband aan de conditie van met name de bekkenbodemspieren wordt gewerkt. Je verloskundige weet er meer van. Kijk ook op www.motherfit.net voor meer informatie.

Dr. Wilbert Spaans, gynaecoloog aan het Maastricht UMC+: “Een op de drie vrouwen die is bevallen, heeft weleens last van urineverlies, veroorzaakt door stressincontinentie. Het is dus een veelvoorkomende klacht. In het Maastricht UMC+ bieden we een breed spectrum aan behandelingen, variërend van eenvoudige ingrepen tot heel ingewikkelde. Bij de eenvoudige gevallen kun je met fysiotherapie of een bandje om de plasbuis (de zogeheten tension-free vaginal tape ofwel TVT) goede resultaten bereiken. Na een TVT-operatie, die overigens maar dertig minuten duurt, is tachtig tot negentig procent van de patiënten heel tevreden. Het is een ander verhaal als de incontinentie wordt veroorzaakt door een verzakking of door een overprikkelde blaas. Hier speelt de goede samenwerking in ons bekkenbodemteam met de afdeling Urologie een grote rol. Afhankelijk van wat de precieze oorzaak is, kunnen we dan opereren of de klachten met medicijnen proberen te verbeteren. De uroloog kan met een botoxinjectie lokaal de zenuwen in de blaas stilleggen, waardoor de blaasspier niet meer samenknijpt voordat dit de bedoeling is. Als dit niet helpt, kan neuromodulatie mogelijk uitkomst bieden. Daarbij wordt de overactieve blaas geremd door middel van een soort pacemaker, die prikkels geeft aan de zenuwuiteinden die naar de blaas gaan. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van sfincters ofwel kunstmatige sluitspieren. Het Maastricht UMC+ is het enige ziekenhuis in Nederland waar het specialisme urologie sfincters aanlegt bij vrouwen. Dat gebeurt met name bij vrouwen die al meerdere niet-geslaagde operaties in andere ziekenhuizen hebben ondergaan. Vrouwen die hier komen, hebben vaak lang met dit probleem rondgelopen. Als ze geholpen worden en weer  ‘droog’ zijn, zijn ze heel blij omdat ze een stuk sociaal leven terug hebben gekregen. Dat maakt ons werk tot heel dankbaar werk.”

 

 

incontinentie en zwangerschap
Foto iStock
Sluit de enquête