"Trek anderhalf tot twee jaar uit voor het herstel na een beroerte"

CVA-nazorgverpleegkundige Dennis Brocaar:
 

“Een tijdje na hun ontslag uit het ziekenhuis zien mijn collega's en ik patiënten terug op de nazorgpoli: mensen die een TIA hebben gehad na drie maanden, mensen met een hersenbloeding of herseninfarct na vier maanden. Van tevoren krijgen zij een vragenlijst toegestuurd om thuis in te vullen. Zo kunnen we tijdens het consult meteen ingaan op de eventuele problemen die er zijn. We bespreken hoe het herstelproces verloopt en of er nog klachten of problemen zijn waarbij wij kunnen helpen. Het leven is waarschijnlijk erg veranderd, hoe gaat de patiënt daarmee om? Als dat nodig is kunnen we dankzij onze CVA Ketenzorg specialisten inschakelen voor adviezen of extra zorg. De lijnen zijn kort.

In de eerste weken na de CVA zie je vaak veel herstel, na een maand of zeven neemt de snelheid daarvan wat af. Wij zeggen altijd: ‘Trek er anderhalf à twee jaar uit voor uit.’ In die periode kan er nog veel verbeteren. Naast mijn werk als nazorgverpleegkundige CVA werk ik als verpleegkundige op de afdeling neurologie, dus ik zie de patiënten ook in de acute fase. Het komt voor dat ik mensen die tijdens hun opname nog volledig verlamd waren na hun revalidatie lopend bij ons op de poli naar binnen zie komen. Dat blijft bijzonder. ‘

Op www.mumc.nl meer info over de CVA-nazorg. Zoek ‘nazorgpoli CVA’.

Meer weten over CVA?

  • Zoek voor meer info over beroertes op www.mumc.nl naar ‘CVA’ of ‘beroerte’.
  • Op www.hartstichting.nl staat onder ‘beroerte’ naast heldere info ook een leerzame test voor het herkennen van beroertes.
  • Op www.hersenletsel.nl zijn onder ‘cva’ goede adviezen te vinden voor wie een beroerte heeft gehad. Ook kun je hier contact met lotgenoten opzoeken.

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Dennis Brocaard
CVA-nazorgverpleegkundige Dennis Brocaar
Sluit de enquête