Tips en adviezen van experts

Prof. dr. Marc Spaanderman is gynaecoloog aan het Maastricht UMC+. 
Volgens hem is de roze wolk niet voor iedereen weggelegd.

Marc Spaanderman

"Je kunt je het beste voorbereiden op goed herstel na zwangerschap en bevallingdoor ervoor te zorgen dat je er fit aan begint. Zie die zwangerschap niet als een klusje dat je er gewoon bij doet, maar als een serieuze fysieke en psychologische uitdaging. Bereid je daarop voor zoals op een andersoortige sportieve prestatie, dus: eet gezond, beweeg, stop met roken en alcohol drinken, neem vitamines, zorg voor een gezond gewicht. Ook heel belangrijk: temper je verwachtingen, Iedereen heeft het altijd over de roze wolk na de geboorte, maar ik denk dat die maar voor een klein deel van alle pas bevallen vrouwen is weggelegd. De meesten van hen ervaren de eerste tijd na de geboorte als een zware periode in hun leven, blijkt ook uit alle onderzoek. Dat is niet zo gek, want je leven staat op zijn kop. Een zwangerschap verandert je lichaam; een baby verandert je hele bestaan - alles is kortom anders. Daar moet je mee kunnen omgaan. Als je er van tevoren torenhoge verwachtingen van hebt, kan het alleen maar tegenvallen."

Ook medisch maatschappelijk werkers Mélanie van den Pol en Bo Limpens van het Maastricht UMC+ hebben tips en adviezen over hoe om te gaan met de babyblues:  

 

  • Blijf in het nu: besteed uit wat kan. Probeer je overzicht te hervinden. Zeker als er nog andere kinderen in het gezin zijn. Maak per dag een planning en stel uit wat kan wachten.
  • Gebruik je sociale netwerk. Hulp vragen is moeilijk, maar kan nu wel noodzakelijk zijn. Anderen willen je graag helpen, dus geef aan hoe dat kan. Bijvoorbeeld door iemand anders boodschappen te laten doen of te laten stofzuigen et cetera.
  • Zoek naar mensen die je energie geven en zet het contact met mensen die je energie kosten tijdelijk op een lager pitje.
  • Mensen kunnen helpen met hun hoofd, handen of hart. Kies de hulp die je van iemand kunt vragen. Niet iedereen kan het alle drie. Bepaalde naasten zullen afhaken, maar zie ook de uitgestoken hand van diegene waarvan je het niet had verwacht.
  • Hoe ging je in het verleden om met tegenslag? Hoe heb je dat destijds opgelost? Wat zijn jouw eigen krachten en kwaliteiten daarin?
  • Maak ruimte om met je partner te blijven praten. Je wordt bijvoorbeeld geleefd als je kindje in het ziekenhuis ligt. Dat geeft heel veel druk. Maar probeer toch dagelijks een kwartiertje bij elkaar te gaan zitten en vertel de ander waar je mee zit.
  • Claim je partner niet. Geef elkaar ruimte voor eigen afleiding en emoties.
  • Als jouw gevoelens en emoties je gaan belemmeren in je functioneren, vraag dan hulp bij je huisarts, verloskundige, gynaecoloog, maatschappelijk werk, consultatiebureau of centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen je verder helpen. Binnen een ziekenhuis functioneert de afdeling Medisch Maatschappelijk Werk als vraagbaak voor dit soort vragen. Van een zwaar probleem tot slechts het luchten van je hart. Soms is een enkel gesprek al genoeg om verder te kunnen.

Voor de omgeving: tips hoe je nieuwe ouders kunt steunen

  • Toon begrip voor ouders die de roze wolk niet ervaren. Erken hun gevoelens: die mogen er zijn.
  • Ga niet ‘mee lijden’ en jouw eigen mening geven over hoe erg je het vindt. Zoek liever uit wat de ouders nodig hebben. Praktische steun of een luisterend oor.
Sluit de enquête