Over drukke darmen en poep

 

darmen
Foto iStock

Poep. Geen onderwerp waar we het graag over hebben. Toch is de werking van je darmen essentieel voor je gezondheid. Dus praten we hier over drukke darmen, poep en alles wat er bij hoort.

Darmen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Een goede spijsvertering zorgt voor een stevig immuunsysteem. Tevens neemt het risico op allerlei gezondheidsproblemen zoals diabetes en overgewicht af als de darmen goed werken. Darmen verzorgen de afvalverwerking: afvalstoffen die vrij komen in de spijsvertering verlaten als ontlasting ons lichaam. Bewezen goed voor je darmen zijn: vezelrijke voeding, voldoende beweging, 1,5 liter water per dag en een gezond gewicht.

Gezonde darmflora

In de darmen zitten tien biljoen bacteriën. Zij regelen de stofwisseling: ze bevorderen de spijsvertering, remmen de opbouw van vetdepots af en stimuleren omzetting van energie in lever en spieren. Het is daarom belangrijk dat het aantal goede bacteriën op peil blijft. Het is echter nog niet bewezen dat drankjes met dergelijke bacteriën goed zijn voor je darmflora. Probiotica  en voedingsvezels zouden een goede impact kunnen hebben, maar hoe precies wordt nog volop onderzocht. Je damflora kunnen uit balans raken door te weinig beweging, eenzijdige of verkeerde voeding, een druk leven, alcohol en andere drugs, het gebruik van medicijnen of simpelweg omdat je ouder wordt. “Een goede leefstijl is dus goed voor gezonde darmen”, aldus prof.dr. Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme van Maastricht UMC+. Meer over darmflora

Kinderen en buikpijn

Het komt veel voor: zo'n tien tot twintig procent van de schoolgaande kinderen heeft regelmatig buikpijn. Op de website van De Maag Lever Darmstichting kun je er veel over lezen.

Meer weten 

Kijk ook eens op de website van de Maag Darm Lever Stichting www.mlds.nl (zie onder meer de poepwijzer) en op www.spijsvertering.info.

vezelrijke recepten
Foto Studio Philippi

 

 

 

 

Vezelrijke recepten van Gezond Idee voor gezonde darmen

 

Gezond Idee nieuwsbrief

 

 

 

 

Sluit de enquête