Goede pijnbestrijding in palliatieve fase

Veel patiënten hebben in hun palliatieve fase last van pijnklachten. Het bestrijden van pijn vraagt om een heel goede samenwerking tussen arts en patiënt, weet prof. dr. Marieke van den Beuken van het Consultatieteam Palliatieve Zorg in het Maastricht UMC+.

“Als arts probeer ik pijn in deze laatste levensfase zo goed mogelijk te voorkomen of te verminderen”, zegt prof. dr. Marieke van den Beuken. “Daarvoor hebben we een groot arsenaal aan medicijnen en therapieën ter beschikking. Maar de meeste medicijnen hebben ook ongewenste bijwerkingen. Van sterke pijnstillers kun je bijvoorbeeld erg suf worden. Dan is de dosis misschien te hoog. Maar geef je te weinig dan heeft de patiënt misschien voortdurend pijn.”

Artsen streven altijd naar een balans tussen het middel en de kwaal, waarbij de pijn acceptabel is. Terwijl de beleving van pijn voor iedere patiënt anders is. “Het is steeds opnieuw een zoektocht om precies het juiste middel in de juiste dosering te geven. Soms voelen patiënten zich daardoor een proefkonijn of denken ze dat toch niets zal helpen. Daarom is het belangrijk dat ik als arts goed uitleg wat ik doe en waarom zo. Het is bijna als samen koken. Je moet de ‘smaken’ uitproberen en daarvoor moet je, zeker in het begin, heel veel contact met elkaar hebben. Ik moet vooral heel goed luisteren naar de patiënt. En dan samen met de patiënt zoeken naar die balans.”

Lees ook

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

palliatieve zorg
Illustratie Mireille Schaap
Sluit de enquête