Is extra testosteron de oplossing?

 

testosteron

Bij sommige mannen kan het testosterongehalte meer dalen dan bij andere mannen. Als zo'n man dan klachten heeft, zou je denken dat de oplossing voor de hand ligt: extra testosteron. Maar klopt dat ook? Emeritus hoogleraar Endocrinologie en hormoonspecialist prof. dr. Nicolaas Schaper van het Maastricht UMC+ geeft uitleg.

"Door het normale verouderingsproces kunnen bij mannen allerlei lichaamsfuncties wat achteruitgaan en dat kan klachten geven. Dat hoort helaas bij het ouder worden. Bij vrouwen in de overgang daarentegen zijn klachten zoals opvliegers, slechter slapen en moeheid heel duidelijk het directe gevolg van de sterke daling van het geslachtshormoon oestrogeen. Wellicht hebben mannen gewoon minder testosteron nodig op latere leeftijd en neemt daarom het testosterongehalte geleidelijk af. Dat laatste weten we overigens nog niet precies", aldus prof. dr. Schaper.

Extra testosteron heeft maar bij weinig mannen effect

"Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt in ieder geval wel duidelijk dat het toedienen van extra testosteron maar bij weinig mannen effect heeft op erectiestoornissen of futloosheid. En als er al een effect is, dan is dat effect meestal erg klein. Terwijl er ook serieuze risico's kleven aan het toedienen van extra testosteron."

Risico's extra testosteron

De mogelijk risico's van extra testosteron geven zijn: een verhoogd risico op prostaatkanker, slaapapneu, aderverkalking, te dik bloed en krimpen van de testikels. Prof. Schaper: "Artsen moeten vanwege die risico's heel terughoudend zijn bij het voorschrijven van testosteron. Koop in ieder geval nooit op eigen houtje testosterontabletten, -spuiten of -gel!"

Achterliggende oorzaak klachten goed onderzoeken

Veel van de klachten die zich voordoen bij mannen in deze levensfase zijn niet specifiek voor een testosterontekort en kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals het normale verouderingsproces of een medische aandoening. "Veel mannen met deze klachten en symptomen hebben een normaal testosterongehalte en andersom kunnen mannen met een laag testosterongehalte geen klachten hebben. Dat maakt het moeilijk om precies te beoordelen wat er aan de hand is."

"Bij een klein percentage van de mannen – ik schat circa één à twee op de honderd – daalt het testosterongehalte veel sterker dan je mag verwachten. En soms worden bij mannen de klachten in korte tijd een stuk heviger. Dan kan er meer aan de hand zijn. Bij deze mannen onderzoeken we eerst wat de achterliggende oorzaak is."

"Het testosterontekort kan bijvoorbeeld ook door een medische aandoening komen. Is dat niet het geval, dan kun je bij een heel laag testosterongehalte in combinatie met typische klachten overwegen om extra testosteron te geven. Maar dan monitoren we heel zorgvuldig of dat de klachten vermindert – wat bij de meeste mannen maar beperkt het geval is. En we kijken of die verbetering opweegt tegen de mogelijke risico's van extra testosteron geven. "

Gezond Idee
Sluit de enquête