Piet Leroy: "Bang voor de griepprik? Je kunt er iets aan doen!"

Piet Leroy is hoogleraar op het gebied van procedurele sedatie. Dat is het verlagen van het bewustzijn en het bestrijden van pijn met medicatie. En hij werkt als kinderarts/intensivist op de IC voor Kinderen. We vroegen Piet naar prikangst bij het krijgen van de griepprik.

Kun je bang zijn voor de griepprik?
“Prikangst komt veel vaker voor dan we denken. Dit is vaak terug te voeren tot een nare prikervaring uit het verleden, meestal in de kinderleeftijd. Wil je graag de griepprik krijgen, maar vind je de prik te pijnlijk? Voorafgaand aan de vaccinatie kun je een verdovende crème aanbrengen (bijvoorbeeld EMLA) onder een afsluitende pleister. Die crème moet dan minimaal 60 minuten kunnen inwerken. Vraag je huisarts naar de crème.

Ben je juist bang voor de griepprik? Ook dan zijn er technieken beschikbaar waarmee je jezelf kunt afleiden of ontspannen. Geloof het of niet, maar je kunt je brein zo sturen dat het de prik niet meer registreert. In de kindzorg werken we met een infographic waar we veel praktische tips op hebben samengevat. Tips die ook goed werken bij volwassenen. Je kunt deze infographic zelf bekijken via: https://www.prosanetwork.com/kennisbank/zorgzaam-vaccineren/.

Of is er zelfs sprake van een fobie? Iedere keer wanneer er een naald in de buurt komt, slaat dan de traumatische herinnering weer aan en voel je paniek? In dat geval raad ik aan om eens te praten met een psycholoog. Niets om je voor te schamen, want het is indrukwekkend hoe goed psychologische behandelingen bij fobieën kunnen helpen.”

Laat jij jezelf eigenlijk vaccineren tegen de griep?
“Jazeker! Daar heb ik nooit over getwijfeld. Al weet ik ook dat de vaccinatie slechts gedeeltelijk beschermt en geen garanties geeft om niet ziek te worden.”

Voor wie neem jij de griepprik?
“Natuurlijk wil ik zelf liever niet de griep krijgen. Griep verloopt soms mild en stelt dan weinig voor. Maar het blijft een verraderlijke infectie waar je ook echt behoorlijk ziek van kan worden, waarna je wekenlang de gevolgen nog voelt. In mijn werk op de IC voor Kinderen zie ik regelmatig kinderen die juist door griep ernstig ziek worden. Dus griep sla ik liever over.

Of het vaccin voldoende beschermt tegen alle griepvirussen is altijd de vraag. Toch heeft het me nooit doen besluiten om de griepprik niet te pakken. Iemand zei ooit tegen me: ‘een autogordel voorkomt ook niet alle letsels bij een ongeval. En toch dragen we die!’. Elke bescherming die je kan krijgen, helpt. Ook al is ie niet perfect.

Ik neem de vaccinatie natuurlijk om patiënten en studenten te beschermen, maar vooral ook voor mijn collega’s. Ik wil de kans van uitvallen in de drukke wintermaanden zo klein mogelijk maken. Want daarmee zou ik een enorme druk op mijn collega’s leggen: ik wil ze niet in de steek laten. Natuurlijk ben ik dan ook blij als ik hoor dat mijn directe collega’s zich ook laten vaccineren.”

Lees hier meer over vaccinaties.

Piet Leroy
Foto MUMC+
Sluit de enquête