Rugpijn, wat kun je eraan doen?

 

Rugklachten, rugpijn

Heel veel Nederlanders hebben dagelijks last van rugpijn. Dan gaat het zowel om mensen die zware en vaak eentonige lichaamsarbeid doen als mensen die hun werk grotendeels zittend doen.  Zeurende of stekende pijn in je rug kan een enorme impact op je leven hebben en is de belangrijkste oorzaak van werkuitval in ons land. Wat kun je eraan doen en kun je rugklachten voorkomen? De experts van Maastricht UMC+ geven uitleg en advies. 

Rugpijn te lijf? 7 tips! 

Specifieke rugpijn

Rugpijn is er in allerlei soorten en maten: van licht zeurende pijn die na een paar weken weer weg is, tot heftige acute pijn waardoor je plots niet meer kunt bewegen tot chronische pijn waarvan je in het dagelijks leven jarenlang veel last hebt. Pijn die leidt tot ongemak, lichamelijke beperkingen en minder of zelfs niet meer kunnen werken. In slechts tien procent van de gevallen ligt de oorzaak in een aantoonbaar medisch probleem, zoals een hernia, tumor, ontsteking of vergroeiing van de rug; dat heet specifieke rugpijn.

Aspecifieke rugpijn

In 90 procent van de gevallen is het onduidelijk waar de rugpijn vandaan komt, omdat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak wordt gevonden: zogeheten aspecifieke rugpijn. Dat maakt de behandeling des te lastiger. Ook vraagt dat om een brede blik van behandelaars, die verder gaat dan alleen lichamelijke afwijkingen.

Bewegingsangst bij rugpijn

Niet zelden spelen ook psychische zaken een rol bij rugpijn. Als je eenmaal last hebt gehad van acute rugpijn, maak je dat liever niet nog eens mee en wil je klachten ook niet verergeren. Het gevolg is dat je voorzichtiger gaat bewegen en minder soepel, waardoor je spieren extra aangespannen worden en verkrampen. Dat verergert de rugpijn alleen maar. Dergelijke bewegingsangst blijkt een belangrijke reden dat acute rugpijn chronisch wordt, dat wil zeggen langer dan drie maanden aanhoudt. Blijf bewegen bij rugpijn 

Rugpijn voorkomen? 6 tips! 

Lage rugklachten

Rugklachten die het vaakst voorkomen zijn zogeheten lage rugklachten. “Lage rugpijn heeft zelden één oorzaak”, vertelt orthopedisch chirurg dr. Paul Willems van het gespecialiseerde SPINE Centrum van Maastricht UMC+. "We zien bijvoorbeeld combinaties van slijtage, verkeerd bewegen en psychologische klachten die zich uiten in de rug. Rugklachten bewegen met je mee in het leven, zeg ik wel eens. Omdat de rug met zoveel spieren en zenuwen verweven is, is het een kwetsbare plek in het lichaam."

Rugpijn helpen accepteren

Het maken van röntgenfoto's of scans heeft bij aspecifieke rugklachten meestal weinig toegevoegde waarde, weet de chirurg: "We zien dan zaken waar de patiënt helemaal geen last van heeft en andersom zien we niets op de plaats waar de pijn zit." In het SPINE Centrum werken daarom orthopeden samen met neurochirurgen, anesthesiologen (van de Pijnpoli), neurologen, revalidatieartsen, medisch psychologen en psychiaters. Samen zorgen ze voor een behandelplan op maat. "De pijn krijgen we zelden helemaal weg, maar we kunnen het wel verbeteren en daar zijn veel mensen al blij mee. Het accepteren van pijn moet de insteek zijn. Patiënten zeggen dan: 'Dokter ik merk wel dat er iets is geweest, maar ik doe alles weer'."

Opereren bij hernia, ja of nee? 
Oorzaken rugklachten

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Sluit de enquête