Huidschimmels, wat te doen

Huidschimmels leven op de huid en in de nagels en haren van mensen en dieren. Maar hoe erg zijn huidschimmels nu eigenlijk? En wat moet je er tegen doen? Dr. Paula van Lümig, dermatoloog bij het Maastricht UMC+, geeft uitleg.

Huidschimmels leven van dode hoorncellen in de bovenste laag van de huid, de haren en de nagels. Net zoals een heleboel bacteriën, behoren ook veel schimmels tot de normale bevolking van de huid. Dr. Paula van Lümig: “Pas als een schimmel de kans krijgt om sterk te groeien, kan een schimmelinfectie ontstaan. Meestal beschermt je huid je tegen schimmelinfecties. Maar soms werkt die bescherming minder goed, bijvoorbeeld als je huid is beschadigd door een wondje of verweekt door vocht en warmte. 

Te veel wassen kan slecht zijn voor huid 

Te veel wassen kan slecht zijn voor je huid waarschuwt dr. Paula van Lümig: “Daardoor worden namelijk beschermende vetzuren op je huid verwijderd. Ouderen, mensen met een verminderde weerstand door ziekte en mensen met diabetes zijn ook gevoeliger voor schimmelinfecties. Pas als het natuurlijke evenwicht wordt verstoord, krijgen schimmels de kans om een infectie te veroorzaken.”

Besmettelijke schimmelinfecties

Bekende vormen van schimmelinfecties van de huid zijn voetschimmel (‘zwemmerseczeem’) en ringworm. Die laatste heeft niets te maken met wormen. “Hij heet zo omdat in het centrum van de schimmelplek na verloop van tijd genezing optreedt, waardoor de plek er uit ziet als een ring.” 

Iets minder bekend misschien is schimmel in de haren. Die kan zich uiten door puistjes, roodschilferende of kale plekken. “Je ziet het vooral bij kinderen. Huidschimmels jeuken, breiden zich uit en zijn heel besmettelijk. Overdracht vindt plaats via direct contact (bijvoorbeeld door een partijtje te worstelen) of door indirect contact (denk aan de doucheruimte bij de fitness). Kinderen krijgen soms schimmelplekken in hun hals of gezicht door een huisdier als de hamster of cavia te knuffelen.”

Behandeling van huidschimmel 

Huidschimmels worden meestal behandeld met een crème. Paula van Lümig: ‘De crèmes die je krijgt bij de drogist of apotheker zijn doorgaans prima. Belangrijk is om hierbij ook ongeveer twee centimeter normaal ogende huid mee in te smeren en nog twee weken door te smeren nadat de schimmelplek niet meer te zien is. Dat voorkomt dat de schimmelplek terugkeert.” 

Ook interessant

Zo houd je je huid gezond

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

huidschimmel
Foto iStock
Sluit de enquête