slaapproblemen
Foto iStock

Slapen is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Toch lukt het vaak niet om voldoende nachtrust te krijgen. De experts van Maastricht UMC+ leggen uit waarom slaap zo belangrijk is en geven tips voor een gezonde nachtrust.

Er bestaan T-shirts met de tekst: 'Sleep is overrated' – slaap wordt overschat. Maar wie dat heeft bedacht, zit er echt helemaal naast. Ons lichaam heeft slaap hard nodig, net als eten, drinken en zuurstof. Als je slaapt kom je tot rust en kom je bij van je dagelijkse bezigheden. De spieren ontspannen, de ademhaling gaat trager en ook je hersenen, die overdag op volle toeren draaien, doen het even rustig aan. Alle organen herstellen zich en krijgen nieuwe energie. Slapen is dus essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Een goede en regelmatige nachtrust kan zelfs jaren aan je leven toe kan voegen.

Dit gebeurt er als je slaapt

Onze slaap is te verdelen in vier fasen. Deze vormen met elkaar een slaapcyclus en die cyclus herhaalt zich tijdens het slapen telkens weer. Bij elkaar duurt zo'n cyclus ruim negentig minuten.

Fase 1: het in slaap vallen.
Fase 2: de lichte slaap. Je hartslag en lichaamstemperatuur dalen, je hersens nemen de ruststand in en ingewikkelde motorische dingen die we die dag hebben geleerd, worden vastgelegd.
Fase 3: de 'tragegolfslaap' of 'slow wave sleep'. We zijn nu echt diep in slaap en ons stresshormoon cortisol zakt steeds verder en kan ons niet meer schaden, terwijl ons groeihormoon net de hoogste waardes van de dag bereikt. Overbodige informatie wordt uit ons systeem gegooid en belangrijke informatie gearchiveerd. In deze fase bereikt onze slaap zijn diepste punt: alle systemen zijn in ruste.
Fase 4: de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap (REM staat voor Rapid Eye Movement) begint er van alles te werken. De hersenen worden weer actiever, ons hart gaat sneller kloppen, onze bloeddruk stijgt en onze spieren verslappen helemaal. Behalve de spieren voor de ademhaling en die van de ogen, deze bewegen heen en weer: dit is de fase waarin we actief dromen. Er wordt wel gezegd dat de REM-slaap of droomslaap ons het beste helpt om creatieve oplossingen te verzinnen. Ook speelt de REM-slaap een grote rol bij de opslag en verwerking van belangrijke informatie die wij overdag hebben opgenomen.

Hierna keren we (vaak na een kleine wekreactie) weer terug naar de lichte slaap en herhalen we de hele cyclus meermaals totdat we wakker worden.

Lees ook

 

 

Sluit de enquête