Een kwart van de Nederlanders slaapt slecht. Te lang zonder slaap belast je immuunsysteem en je hersenen, en daardoor ga je slechter functioneren. Iedereen die een nacht niet heeft geslapen kan dit beamen. Wat je doet voor je gaat slapen, in welke omgeving en bij welke temperatuur, is allemaal van invloed op het wel of niet rustig inslapen. Zo slaap je lekker:

Tip 1. Slaap niet meer dan nodig is: te lang slapen leidt tot slecht slapen.

Tip 2. Zorg voor regelmaat in opstaan en naar bed gaan.

Tip 3. Dagelijkse beweging in de ochtend en vroege middag (niet te laat!) verbetert de slaap.

Tip 4. Zorg dat de slaapkamer niet te koud en niet te warm is.

Tip 5. Ga naar bed zonder honger, maar niet met een veel te volle maag.

Tip 6. Drink niet teveel voor het slapen, dan moet je eruit om te plassen.

Tip 7. Geen opwekkende stoffen voor het slapen. Dus geen koffie, thee, cola en sigaretten. Met alcohol slaap je misschien lekker in, maar in de tweede helft van de nacht krijg je juist slaapstoornissen;

Tip 8. Mijd tot ongeveer één uur voor het slapen gaan alle apparaten met een scherm, waaronder mobiel, laptop en tv. Op die manier help je je biologische klok om je melatonine-levels op de juiste momenten op peil te houden. Zo kun je het risico op een verstoord slaappatroon aanzienlijk verkleinen.

Tip 9. Kun je toch niet in slaap komen? Stap het bed uit en ga even heel wat anders doen. Wel iets rustigs. En ook niet een veel te spannende film kijken. 

Lees ook

Mobieltjes en laptops beïnvloeden slaapritme

 

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Lekker uitgeslapen
Foto iStock
Sluit de enquête