Waarom vaccineren nodig is

De Wereldgezond-heidorganisatie luidt de noodklok omdat in de eerste helft van 2018 in Europa al 37 mensen stierven aan de mazelen, vooral door een te lage vaccinatiegraad. Dr. Astrid Oude Lashof, internist gespecialiseerd in infectieziekten van Maastricht UMC+, legt in deze Gezond Idee-blog uit waarom je je moet laten vaccineren.

Er zijn geen goede redenen om niet te vaccineren

Eén op de honderd kinderen met mazelen krijgt een ernstige ziekte, zoals een long- of hersenontsteking, waar ze schade aan overhouden. En bij een uitbraak overlijden altijd een paar mensen, meestal kinderen. Dat kunnen we voorkomen met vaccins. Mensen onderschatten het risico tegenwoordig omdat het ‘maar een kinderziekte is’, maar dat is juist het grote drama: kinderen kunnen eraan overlijden.

Als ik wel eens in debat ben met mensen die kritisch staan tegenover vaccineren, merk je dat ze vooral naar het individuele belang kijken en hun vertrouwen baseren op het feit dat we in het Westen weinig meer met serieuze kinderziekten worden geconfronteerd en dat ze veel vaker denken aan de bijwerkingen van vaccins. Maar de wereld is één global village tegenwoordig, dus een infectie is sneller opgelopen dan je denkt als je niet bent ingeënt.

Als ik kijk naar het individuele belang dan is juist vaccinatie dé manier om ernstige en dodelijke infecties te voorkomen. Niemand wordt graag geprikt, maar als je daarmee een ziekenhuisopname en ernstige complicaties kunt voorkomen, zou de keus eigenlijk makkelijk moeten zijn. Er zijn geen goede redenen om jezelf of je kinderen niet te laten vaccineren.

Dr. Astrid Oude Lashof,
Internist gespecialiseerd in infectieziekten, Maastricht UMC+

Meer over vaccinaties

Denk ook aan reisvaccinaties

Wat je reisbestemming ook is, laat je altijd goed informeren voor je naar verre landen afreist. Vaccinaties zijn in sommige landen zelfs verplicht. Wil je weten welke vaccinaties je nodig hebt op je bestemming? Kijk dan op de website van Ease Travel Clinic.

De Wereldgezondheidorganisatie (World Health Organization ofwel WHO) is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties met als doel om de gezondheid van de wereldbevolking te verbeteren.

vaccinatie
Foto iStock
Sluit de enquête