Gastcolumn: Digitale detox tijdens je vakantie

Hoe kun je je brein echt afschakelen tijdens je vakantie? Esther Adam, HR-adviseur voor onder meer de Universiteit Maastricht Holding BV, geeft in deze gastcolumn enkele handige tips en adviezen. Zo wordt je vakantie lekker ontspannen.

Iedereen weet het natuurlijk best zelf: je brein kan niet altijd ‘aan’ staan. Je moet echt regelmatig afschakelen. Als je na een drukke week op maandag weer fris op je werk wil komen, moet je in het weekend dus niet altijd met je werk bezig zijn. Voor je vakantie geldt hetzelfde. Ik weet uit eigen ervaring dat dat gemakkelijker is gezegd dan gedaan; deze HR-adviseur is ook maar een mens. Ik loop er tijdens vakanties weleens tegenaan dat iets per se moet, omdat collega’s die doorwerken anders niet verder kunnen. Als het écht niet anders kan, dan is het belangrijk dat je vooraf afspreekt wanneer je daarover een werkmoment inplant. Alleen dán en alleen over dát onderwerp.

Soms zie ik dat mensen erg moe zijn in de weken voordat ze op vakantie gaan en dan geef ik graag een paar tips. Die lijken logisch, maar ernaar handelen is toch best lastig. Zo is het verstandig de weken voorafgaand aan je vakantie een prioriteitenlijst te hebben. Iedereen heeft het razend druk. Stel je de vraag wat écht af moet. En wat kan eventueel ook over je verlof heen worden getild? Dan ga je automatisch meer gestructureerd werken. Wat ‘af’ is, kun je ook in je hoofd loslaten. Hup, uit je systeem ermee. Dat geeft ruimte. En durf dan ook ‘nee’ te zeggen als er op het laatste moment toch nog een opdracht op je bord terechtkomt die eigenlijk te groot is zo kort voordat je vakantie begint.

Zorg voor een goede en tijdige overdracht en dat iedereen weet dat je een paar weken weg bent. Je collega’s, je leidinggevende, je relaties. Regel dat zaken in jouw werk die continu doorlopen in geval van nood ook door een ander opgepakt kunnen worden. En ruim je werkplek op. Niks zo vervelend dan na je vakantie terugkomen en de stapels op je bureau herinneren je onmiddellijk aan die drukke tijd en stress net vóórdat je naar de zon vertrok.

Zorg voor wat speling. Het is niet fijn als je op zondagavond thuiskomt en op maandag weer moet beginnen. Hoe kun je dan even bijkomen van de reis en wanneer doe je de was als je je koffer leegmaakt? Wel zo verstandig jezelf een paar dagen ‘thuis’ te gunnen en langzaam op te starten.

Heikel punt is natuurlijk altijd die werktelefoon en je laptop. Neem je die mee? Check je je zakelijke e-mail als je op het strand ligt? Zorg er in elk geval voor dat je al een paar dagen voor vertrek je voice-mail inspreekt en stel de out of office van je e-mail in. In die berichtjes noem ik zelf een terugkeerdatum twee dagen later nadat ik alweer begonnen ben. Dan heb je die eerste dagen om alle binnengekomen mails en vragen weg te werken.

Je kunt je zakelijke mail ook tijdelijk van je telefoon halen, om te voorkomen dat je toch in de verleiding komt om je mail te checken. Besef dat niemand onmisbaar is, ook jij niet.

Soms lost het zich vanzelf op: wij waren recent op een plek op vakantie waar geen bereik was en ook geen enkele mogelijkheid was om je telefoon op te laden. Die heb ik dus alleen maar kunnen gebruiken om foto’s te maken. Een echte digital detox. Ik verzeker je: daar kun je snel aan wennen!

Esther Adam,
zelfstandig HR-adviseur voor onder meer de Maastricht University Holding BV.

 

Bron: Brightlands Maastricht Health Campus

Esther Adam
Foto: Brightlands Maastricht Health Campus
Sluit de enquête