Voeten op leeftijd

Met het klimmen der jaren hebben voeten meer steun en aandacht nodig. Veel van de klachten die zich dan manifesteren, worden veroorzaakt door het dunner worden van de schokabsorberende vetkussentjes onder de voet, wat met name aan de voorvoet pijn veroorzaakt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen, waarschijnlijk vanwege hun door de overgang veranderde hormoonhuishouding. Daarnaast gaan ouderdomsziektes als diabetes en artrose een rol spelen.

Je voeten als je ouder wordt
Foto iStock

De diabetische voet

Bij mensen met suikerziekte is de doorbloeding niet goed en/of ze hebben minder gevoel in hun voeten. Daardoor merken ze wondjes niet of te laat op. Dit kan leiden tot ontstekingen. Soms kunnen die infecties zelfs zo ernstig zijn, dat amputatie nodig wordt. Regelmatige controles door een podotherapeut of medisch pedicure en goede voetzorg zijn dus echt van levensbelang. Om ernstige problemen te voorkomen, moeten mensen met diabetes extra vaak, liefst twee keer per dag, met een spiegeltje de onderkant van hun voeten controleren op wondjes of roodheid door overbelasting van bepaalde plekken.

De reumatische voet

Reuma zorgt voor ontstekingen in en rond het voetgewricht, met wondjes en pijn als gevolg. Reuma kan helaas niet worden genezen, maar hoe eerder reuma wordt ontdekt, hoe eerder de gevolgen met medicijnen beperkt kunnen worden. Soms kunnen aangepaste of orthopedische schoenen verlichting geven. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête