Zo kan je smartphone helpen tegen huidkanker

De risico's van de zon kennen en je goed tegen huidverbranding beschermen, is erg belangrijk. Maar, kun je niet nog meer doen? En kan je smartphone je daar een handje helpen? Dermatoloog dr. Herm Martens van Maastricht UMC+ vertelt wat je daarvan mag verwachten in deze Gezond Idee-blog. 

Zowel mijn collega-dermatologen als ikzelf merken dat er steeds vaker naar apps gevraagd wordt. Als dermatoloog die zich specialiseert in digitale toepassingen van zorg kan ik dit alleen maar aanmoedigen. Daarom ben ik in de digitale wereld van zonbescherming gedoken om te onderzoeken wat er beschikbaar is. En voor verschillende vragen is er een antwoord beschikbaar: 

Wanneer en hoe te smeren? - Sun Coach
(iOS en Android, gratis, Engelstalig)
Deze app gebruikt GPS coördinaten om je locatie en de UV-index ter plaatse te bepalen. In combinatie met het door jou opgegeven huidtype, geeft deze app een op maat gemaakt advies. Een timer laat zien hoe lang je in de zon mag en geeft om de 2 uur een bericht wanneer je opnieuw moet smeren met zonnebrandcrème. Verder bevat de app algemene informatie over zonbescherming (hoe te smeren) in het infogedeelte. Een goede basis om mee te starten op een zonnige dag.

Hoe kan ik plekjes op mijn huid in de gaten houden? - Huidmonitor app
(iOS en Android, gratis)
De app van Huidmonitor is gemaakt door dermatologen in Nederland en geeft mensen de mogelijkheid om plekjes in de gaten te houden. Na installatie van de app kun je eigen plekken op de huid vergelijken met een groot aantal voorbeelden in de app. Maar wellicht de handigste functie van deze app is het volgen van eventuele veranderingen van plekjes. Met de mogelijkheid om te registreren waar welk plekje zit op je lichaam en een vergelijking te maken om de zoveel weken, spoor je veranderingen (en eventuele kwaadaardigheden) snel op. Echte aanrader van Nederlandse bodem.

Deze apps klinken allemaal veelbelovend. Echter, een recente analyse heeft laten zien dat weliswaar 90% van de Nederlandse bevolking een smartphone bezit, maar dat hiervan slechts 18% medische apps gebruikt. Hier zit dus nog ruimte voor verbetering. Tenslotte benadruk ik nog dat deze apps op je telefoon als hulpmiddel kunnen dienen. Maar ze zijn zeker geen vervanging van je huisarts of dermatoloog. Raadpleeg bij twijfel dus altijd je arts.

Fijne zomer gewenst!

Dr. Herm Martens,
Dermatoloog Maastricht UMC+

huidkanker
Foto iStock
Sluit de enquête