Zo werkt ons geheugen

 

geheugen

Dankzij ons geheugen kunnen we dingen leren, herkennen en weer oproepen op momenten dat we dit nodig hebben. Maar ons geheugen is niet perfect. Soms komen we niet meer op een naam of weten we opeens niet meer naar welk boek we ook alweer zoeken in de boekenkast. Hoe werkt ons geheugen? En kunnen we ons geheugen trainen?

Onze kennis over het geheugen is nog lang niet volledig. Wel kennen we de globale route die binnenkomende informatie in het brein af legt. Die bestaat uit drie verschillende opvolgende fasen.

  1. Het zintuiglijke geheugen
    Alles wat we horen of zien wordt hier in eerste instantie enkele seconden vastgehouden. Tevens vindt (onbewust) de eerste filtering plaats.
  2. Het kortetermijngeheugen
    Dit is het deel van het geheugen dat informatie minutenlang kan vasthouden en bepaalt of de info wordt opgeslagen of niet.
  3. Het langetermijngeheugen
    De info die van belang is verschuift van het korte naar het langetermijngeheugen. En daar wordt het lang, soms ons hele leven bewaard!

Lichte stress goed voor geheugen

Een goed geheugen: aangeboren of aangeleerd?

De één kan beter dingen onthouden dan een ander. Een goed geheugen is voor een groot deel aangeboren. Maar training kan wel degelijk iets uitmaken. Uit Engels onderzoek is gebleken dat taxichauffeurs (die wel 25.000 straten moeten onthouden) na jarenlange ervaring een grotere rechterhippocampus (het deel van de hersenen waarmee we een route bestuderen) bezitten dan gewone automobilisten. Maar uiteindelijk geldt voor iedereen dat we veel meer vergeten dan onthouden. Desondanks heeft het zin om je geheugen te blijven prikkelen, omdat we zo nieuwe verbindingen en cellen blijven aanmaken. 

Tips voor een beter geheugen

 

Aanmelden Gezond Idee nieuwsbrief
Sluit de enquête