Gezond op vakantie
Vakantie is tijd voor ontspanning en genieten. We gaan eropuit en ontdekken verre oorden, dromen weg onder strakblauwe luchten, laten nieuwe geuren en kleuren op ons inwerken. Maar of we nu ver weg gaan of dichtbij huis blijven, enige voorbereiding is het beste begin van een zorgeloze vakantie. Met deze tips van Gezond Idee wordt het de beste tijd van het jaar!

Bescherm je tegen reisziektes
Zikavirus: vakantie boeken of annuleren?

Tips tegen jetlag
Tips tegen vakantiestress
Tips tegen wagenziekte
Vakantiedip: weg ermee!

Zorg voor een reisapotheek op maat

Een reisapotheek die is afgestemd op je vakantiebestemming is onmisbaar. En wie verre landen bezoekt, moet soms al weken van tevoren de juiste prikken halen. Surf voor de inhoud van een basisreisapotheek naar www.lcr.nl. En kijk ook eens op www.ease-travelclinic.nl van de Ease Travel Clinic Maastricht. Deze reiskliniek – een samenwerking van Maastricht UMC+ en de GGD – geeft niet alleen heel veel informatie, maar ook alle benodigde vaccinaties en (reis)medicatie. Overigens kan zuurstoftekort tijdens een vlucht een probleem zijn voor mensen met hart-, long- en bepaalde bloedziektes. Overleg in dat geval vooraf met je huisarts of medisch specialist. 
Meer over een reisapotheek op maat

Kijk uit voor reizigerskwaal nummer 1: diarree

Bedorven voedsel, vervuild water, slecht doorbakken vlees, er zijn heel wat manieren om bacteriën, parasieten of virussen op te lopen die reizigersdiarree veroorzaken. Deze tips helpen diarree te voorkomen

Gezond op vakantie
Geniet veilig van de zon

Petje op en smeren maar... Fietsend en wandelend van de zon genieten mag en is zelfs gezond. Maar bakken om te bruinen verhoogt het risico op huidkanker. Dermatoloog Nicole Kelleners-Smeets van het Maastricht UMC+ waarschuwt: "Een vakantie is pas geslaagd als je niet teveel verkleurt." Tips om verstandig te zonnen

Gezond op vakantie
Pas op voor ongewenste souvenirs

Er zijn van die herinneringen die je liever niet mee naar huis neemt. Beestjes bijvoorbeeld. Van kakkerlakken in de keuken, tot teken in het struikgewas en kwallen in de zee. En dan zijn er nog bacteriën of parasieten waar je langdurig last van kunt houden. Niet alles is te vermijden, maar het meeste is wel te behandelen: de laboranten van het Laboratorium Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+ kunnen precies uitzoeken van lastpak je last hebt en hoe je daar snel van af komt. Soms kom je er bij thuiskomst achter dat je ongewild nog een souvenir hebt meegenomen: een geslachtsziekte of soa. De polikliniek Dermatologie van het Maastricht UMC+ heeft een speciaal soa-spreekuur waar je ook zonder verwijsbrief een afspraak kunt maken, via telefoonnummer 043-3875000.

Gezond op vakantie
Zóó schattig (maar kijk uit!)

In het buitenland kunnen honden rondlopen die besmet zijn met het rabiësvirus dat hondsdolheid veroorzaakt. Maar ook katten, vleermuizen en apen kunnen het op mensen overdragen. Sterker nog: elk zoogdier kan besmet zijn. En niet alleen een beet of krab is gevaarlijk. Ook een dier dat bij jou een wond likt of in contact komt met je slijmvliezen, zoals mond of oog, kan de ziekte overbrengen. Informeer dus van tevoren of er hondsdolheid heerst in je vakantieland en laat kinderen zelfs dat snoezige katje of hondje niet knuffelen of aaien. Mocht er toch wat gebeuren: ga direct naar de dokter. Neem je je hond mee naar een land waar rabiës voorkomt, laat het dier dan van tevoren inenten.

Geniet met volle teugen

Op vakantie zijn we geneigd meer alcohol te drinken en te snoepen van exotische zoetigheden en vette hapjes. Eenmaal thuis betalen we hiervoor de prijs in de vorm van extra kilo's. Toch is het niet zo moeilijk om op gewicht te blijven. Juist bij lekker weer kunt u genieten van vers fruit bij het ontbijt, salades bij de lunch en een lekker visje of gegrild stukje vlees bij het diner. Wees voorzichtig met friet en vettigheden en giet wat mineraalwater met prik bij een glas witte wijn. Gun maag en spijsvertering ook vakantie en houd het licht!

Meer tips voor een gezonde en zorgelose vakantie 

Informatie over en tips tegen reisziektes vind je ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

vakantierecepten
Makkelijke en lekker gezonde vakantierecepten

 

Kijk ook eens op de website van het Voedingscentrum voor tips om vakantiekilo's te voorkomen   

Gezond op vakantie

 

 

 

Sluit de enquête