Griekse moussaka met rundergehakt

Griekse moussaka met rundergehakt
Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 700 g aubergines
  • 5 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300 g rundergehakt
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 1 pak gezeefde tomaten (500 ml)
  • 3 tl gedroogde oregano
  • 600 g aardappelschijfjes (koelvers)
  • 1 bekertje crème fraîche light (125 g)
  • 50 g geraspte jonge kaas 30+
  • 2 bakplaten met bakpapier, ovenschaal (18 x 28 cm) 
  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd de aubergine in plakken van ½ cm. Leg de aubergine op de bakplaten en besprenkel met 3 el olijfolie. Rooster de aubergine in de voorverwarmde oven in 15-20 min. gaar.
  2. Verhit in een koekenpan de resterende 2 el olijfolie. Fruit de ui en de knoflook 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 3-4 min. rul.
  3. Schenk de gezeefde tomaten bij het gehakt. Voeg 2 tl oregano toe en stoof het gehakt 10 min. zachtjes.
  4. Schep de helft van het gehakt in de ovenschaal en dek af met de helft van de geroosterde aubergine. Maak zo nog een laag gehakt en aubergine. Verdeel er de plakjes aardappel over.
  5. Meng de crème fraîche met de kaas en de laatste tl oregano. Strijk het room-kaasmengsel over de aardappelschijfjes. Bak de moussaka in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. 

Bereiding: 25 minuten
Oven: 45 minuten

Per persoon: 595 kcal / 32 g vet / 26 g eiwit / 45 g koolhydraten / 325 mg natrium / 10 g vezels

Tip 

Liever geen vlees? Maak de moussaka met vegetarisch gehakt of grofverkruimelde tofu.

Tip 

In Griekenland staat moussaka zowel met als zonder aardappelschijfjes op tafel. Laat de aardappelschijfjes weg voor een koolhydraatarme ovenschotel. 

Gezond idee: ovenschotel met veel groenten

Sluit de enquête