Hier moet je aan denken als je een kindje wilt

Kinderwens Hier moet je aan denken als je een kindje wilt Zwanger worden? Preconceptie Checklist voor wensouders Gezond Idee Maastricht UMC+
Checklist voor wensouders m/v
 • Drank, sigaretten en drugs hebben zowel invloed op de vruchtbaarheid als op de gezondheid van het toekomstige kindje. Vanaf een maand of drie voordat je zwanger wilt worden dus maar niet meer doen.
   
 • Eet gezond en gevarieerd. Dan krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. En bedenk: overgewicht maakt minder vruchtbaar en kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby-in-wording. Ga dus voordat je zwanger wordt aan de lijn als dat nodig is.
   
 • Werk je met giftige stoffen of straling? Of met bloed, urine of andere lichaamsvloeistoffen waarvan je infecties kunt oplopen? Dat kan een groter risico opleveren op een gehandicapt kind. Bespreek met je Arboarts wat je opties zijn.
   
 • Heb je een chronische ziekte? Weet dan dat sommige medicijnen zich niet goed verenigen met een gezonde zwangerschap. Laat je arts of apotheker weten dat je zwanger wilt worden en overleg wat er mogelijk is.
   
 • Erfelijke aandoeningen in de familie? Zijn er meerdere familieleden jong aan een bepaalde ziekte gestorven, komen er vaak miskramen of doodgeboren kinderen in de familie voor? Zijn jullie als ouders (in de verte) familie van elkaar? Kom je of komt een van jullie uit een land waar de erfelijke ziekten sikkelziekte of thalassemie vaker voorkomen (zoals Afrika, landen rond de Middellandse Zee, Azië, Suriname, het Caribisch gebied)? Informeer naar de noodzaak en de mogelijkheden van genetisch onderzoek. De huisarts of verloskundige kan je verwijzen naar een klinisch genetisch centrum, waar men je meer kan vertellen over het risico dat jullie de ziekte doorgeven aan je kind. Als het nodig is, doen ze erfelijkheidsonderzoek.

Checklist voor de aanstaande moeder
Checklist voor de aanstaande vader

Sluit de enquête