Hoe werkt onze spijsvertering?

spijsvertering
Een goede spijsvertering is essentieel voor een goede gezondheid. De experts van Maastricht UMC+ geven uitleg over hoe onze spijvertering werkt.

Voedsel dat we eten, gaat via de mond en de slokdarm naar de maag, waar de vertering begint. Dan gaat het voedsel naar de dunne darm. Die is maar liefst 4 meter lang en de wanden ervan vormen – door de vele plooien – bij elkaar een gebied zo groot als een tennisveld. Die enorme oppervlakte is nodig voor een goede opname van de voedingsstoffen, een proces dat zo’n 4 tot 8 uur duurt.

De onverteerbare resten worden verder gestuwd naar de dikke darm, ook wel colon genoemd. De dikke darm is 1 meter en heeft als belangrijkste functie het onttrekken van vocht aan de waterige brij die over is: onze ontlasting. Enkele keren per dag, vooral na maaltijden, trekt de dikke darm krachtig samen om de ontlasting door de darm te verplaatsen.

Diarree en verstopping

Als ontlasting onnodig lang in de dikke darm blijft, wordt ze hard en droog en kan verstopping ontstaan. Indien de ontlasting te snel door de dikke darm gaat, krijg je diarree omdat er dan onvoldoende tijd is om vocht aan de darmbrij te onttrekken.

Je endeldarm is het eindstation. Hier wordt de ontlasting tijdelijk opgeslagen, meestal zo’n 24 uur. Als de endeldarm vol is, gaat er een seintje naar je hersenen en krijg je een gevoel van aandrang: je moet hoognodig poepen. Via de anus verlaat deze ontlasting ons lichaam.

± 200 gram poep per dag

Per dag produceer je gemiddeld 150 tot 250 gram ontlasting ofwel poep. Afhankelijk van de samenstelling van ons voedsel duurt dit hele proces 24 tot 48 uur. Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een rol bij de spijsvertering.

Lees meer over drukke darmen en poep

Meer weten? 

Vezelrijke recepten
Vezelrijke recepten van Gezond Idee voor gezonde darmen

Gezond Idee nieuws
Sluit de enquête