“Iedereen gaat op zijn/haar eigen manier om met het verplichte thuisblijven, want het blijft een individuele zoektocht om samen thuis je draai te vinden”, weet Janine Portier. “Maar juist omdat je allebei daarin ieder je eigen weg zoekt, kan dat botsen binnen je relatie. Want hoogstwaarschijnlijk gaat jouw partner heel anders met deze extreme situatie om dan jij. Waarschijnlijk past je partner zich sneller of juist moeizamer aan dan jij. De een zal angstiger zijn dan de ander. De een accepteert veranderingen beter dan de ander en blijft positiever. De een kan er beter tegen dan de ander, of is creatief in het zoeken naar mogelijkheden en alternatieve oplossingen, terwijl de ander bij de pakken neer gaat zitten.”
Geef elkaar vaker complimentjes
“Alles is nu anders dan anders. Beeldbellen heb ik inmiddels ontdekt als een goed alternatief om extra vaak contact met mijn kinderen en kleinkinderen te leggen. Ook in je relatie krijg je nu de kans om dingen anders te doen, omdat je nu toch op elkaar aangewezen bent. Daar kun je je nu voor openstellen. Geef elkaar bijvoorbeeld eens wat vaker complimentjes voor dingen die vanzelfsprekend lijken. Spreek eens wat vaker je waardering uit voor de ander. Je kunt nu niet meer langs elkaar heen leven. Probeer er te zijn voor elkaar. Al kan het lastig zijn om bijvoorbeeld te zien dat jouw normaal zo sterke partner nu banger is dan jij. Praat daar dan met elkaar over.”
Communicatie, intimiteit en seksualiteit zijn essentieel
Essentieel in een partnerrelatie is de aanwezigheid van communicatie, intimiteit en seksualiteit, weet Janine Portier. “Wees je daarvan bewust. Was je relatie voorheen ook al minder goed en dreigt de huidige situatie dat te versterken? Probeer dan eens terug te denken aan de tijd dat het wel nog mooi was tussen jullie. Wat vond je destijds aantrekkelijk in je partner? Wat werkte toen goed? Wat is er in de loop van de tijd veranderd dat het nu niet meer of minder werkt? Bedenk ook dat een relatie onmogelijk altijd alleen maar leuk, goed en spannend kan zijn, zoals vaak wordt voorgespiegeld in de vrolijke berichten op sociale media. Mensen die beweren dat bij hun altijd alles goed gaat, daar zet ik toch altijd mijn vraagtekens bij. Want iedereen loopt weleens tegen zijn eigen tekortkomingen aan.”
Loop je nu vast in je relatie, denk er dan eens over om een online coach te raadplegen of bel je huisarts, adviseert de medisch maatschappelijk werker. “Zeker als nu bepaalde zorg voor jullie is weggevallen of wanneer er sprake is van huiselijk geweld of mishandeling is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken en hulp te vragen.”
Tips van Janine Portier om je relatie gezond te houden in de coronasituatie:
- Ervaar je angst door de crisissituatie? Wees dan niet te streng voor jezelf. Ook negatieve gevoelens mogen er zijn en hoeven niet weggestopt te worden. Praat over je zorgen.
- Vraag je partner hoe die met zijn/haar zorgen omgaat. Als je hem/haar niet wilt belasten met jouw angsten, mis je ook de kans dat je van de ander begrip, steun of goede ideeën aangereikt krijgt.
- Maak aan je partner kenbaar wat je nodig hebt. Durf uit te spreken wat jij van hem/haar nodig hebt. Nu je op elkaar aangewezen bent, is dat belangrijker dan ooit. Zelfs oudere stellen kunnen elkaar nog verbazen als ze rechtstreeks vragen wat de ander van hem/haar nodig heeft.
- Stel je verwachtingen van de ander bij. Het leven is nu eenmaal anders dan voor de coronacrisis en misschien zijn er teleurstellingen die verwerkt moeten worden. Niemand weet wanneer het leven weer 'normaal' wordt. Neem het de ander niet kwalijk als hij/zij daar niet mee om kan gaan. Dat is voor sommigen gewoon moeilijk. Ontken dat niet. Moeilijke gevoelens mogen er zijn. Zeg dus niet: 'stel je niet aan'.
- Wees niet te streng voor jezelf. De hele wereld is nu uit balans. Je ziet het al als je naar buiten kijkt. Iedereen moet leren omgaan met alle onzekerheden. Het is niet raar als jou dat niet zomaar lukt.
- Durf tegen je partner te zeggen: Sorry dat ik geïrriteerd reageerde, dat ik je gekwetst heb of tekort heb gedaan. Vind je dat moeilijk? Schrijf je excuus dan op een briefje of stuur een appje.
- Blijf in gesprek met elkaar. Vraag wat je de ander kunt geven en wat jij nodig hebt van de ander.
- Focus niet op wat nu niet goed gaat of nu niet mag, maar heb vooral oog voor wat wel goed gaat en wat wel kan.
- Bedenk dat het niet nodig is om altijd gelijk te krijgen en alles uit te vechten.
- Blijf bij jezelf en luister ook naar wat jij zelf wilt. Ga je niet in allerlei bochten wringen om je partner altijd maar een plezier te doen.
- Gun de ander wat persoonlijke ruimte. Respecteer het als je partner behoefte heeft om zich even terug te trekken. Woon je daarvoor te klein? Ga dan een blokje om of sluit je af met bijvoorbeeld een koptelefoon.
- Bedenk: ook binnen een relatie hoeft het niet 24/7 gezellig te zijn.
- Valt er iets te vieren? Vier het! Zeker nu is iedere afwisseling welkom. Organiseer een dinertje op een vreemde plek in huis of een picknick in tuin of op het balkon.
De tips zijn niet allesomvattend. Blijf medisch advies en adviezen met betrekking tot de volksgezondheid volgen. Als je bezorgd bent over het coronavirus, overleg dan met je huisarts wat er nodig is. Daarnaast kan ondersteuning en begeleiding vanuit de geestelijke gezondheidszorg helpen. Vraag je huisarts om een verwijzing.
Lees ook
- Tips om met kinderen over het coronavirus te praten
- Tips omgaan met stress door het coronavirus
- Hoe hou je het als gezin met elkaar uit in thuisisolatie?
- Voedingsadviezen bij ziekte, koorts en corona
Algemene corona-informatie
Kijk voor algemene informatie over het coronavirus en de richtlijnen op de website van het RIVM (Rijks Insituut voor Veiligheid en Milieu) en op rijksoverheid.nl.
Hulploket voor mentale problemen door corona
Op de website van het RIVM www.rivm.nl kun je terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC), een digitaal loket dat hulp biedt als je worstelt met mentale gevolgen van de coronacrisis.