Hoofdgerechten

Kalkoenbiefstuk met knoflookchampignons en zoete aardappelpastinaakgratin

Kalkoenbiefstuk met knoflookchampignons en zoete aardappelpastinaakgratinhoofdgerecht voor 4 personen

  • 250 g zoete aardappelen 
  • 250 g pastinaken 
  • 200 ml halfvolle kookroom 
  • 250 g kastanjechampignons
  • 4 kalkoenbiefstukjes à 100 g 
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie 
  • evt. nootmuskaat 
  • evt. mandoline 
  • ovenschaal (22 cm ø)

 

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de zoete aardappelen en pastinaken. Snijd ze met de mandoline of een scherp mes in dunne plakjes van 1 mm. Halveer 1 teen knoflook en wrijf de ovenschaal stevig in met het snijvlak van de knoflook.
  2. Leg de zoete aardappel en pastinaak in lagen en dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi elke laag met zout, peper en naar wens een beetje nootmuskaat. Schenk de kookroom erover. Druk goed aan zodat alle plakjes net zijn bedekt; voeg eventueel een beetje extra room of melk toe.
  3. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in 45-55 min. gaar. Laat de gratin daarna uit de oven 5 min. rusten, zodat je er mooie, stevige punten van kunt snijden.
  4. Veeg ondertussen de champignons schoon. Halveer grote champignons. Hak de laatste teen knoflook fijn.
  5. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bestrooi de kalkoenbiefstukjes met zout en peper. Bak ze in 6-8 min. goudbruin en gaar. Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten.
  6. Bak in het bakvet de champignons in 5 min. gaar. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Leg de kalkoenbiefstuk op 4 borden. Schep er de champignons bij en serveer met de zoete aardappel-pastinaakgratin. 

Bereiding: 25 minuten
Oven: 45-55 minuten 

Per persoon: 395 kcal / 11 g vet / 27 g eiwit / 40 g koolhydraten / 116 mg natrium / 10 g vezels
Prijs per persoon: € 2,50

Tip

Behalve smaak geven verse kruiden ook meteen een feestelijk tintje. Strooi tussen de lagen zoete aardappel en pastinaak wat verse tijmblaadjes. Bak ook wat tijm met de champignons mee.

Aanmelden nieuwsbrief