Pijn, wat is het & wat kun je er aan doen pijnmodulatie zenuwpijn weefselpijn chronische zenuwpijn neuropatische pijn nociceptieve pijn pijnbeleving angst voor pijn
Gezondheidspsycholoog Madelon Peters van het Maastricht UMC+ onderzoekt hoe optimisten omgaan met pijn en of ze chronische pijn kunnen voorkomen. Haar conclusies tot nu toe zijn bemoedigend, voor het optimistische deel van de bevolking tenminste.

"Om te beginnen leven gelukkige en optimistische mensen langer. Bovendien zijn gelukkige mensen veel minder bevattelijk voor ziekten. Ze herstellen ook nog eens sneller van een operatie en kunnen beter omgaan met stress."

Peters liet een aantal proefpersonen hun hand in een bak ijswater leggen en zie: de optimisten hadden veel minder pijn. Hoe dit precies komt, is nog niet duidelijk. Maar er is dus alle reden om een sombere en gestresste levenshouding vaarwel te zeggen en bewust aan een vrolijke kijk op het bestaan te werken.

Dat kan om te beginnen met behulp van visualisaties: zie elke nacht voor het slapengaan het gunstigste toekomstbeeld voor je dat je je maar kunt bedenken. Amerikaanse studenten die dit weken achter elkaar deden, merkten dat ze na een tijdje veel minder vaak naar de huisarts gingen dan daarvoor.

'Eet elke dag een appel', kunnen we dus misschien beter vervangen door: 'Denk elke dag aan iets geweldigs dat je gaat overkomen'.

Aanmelden nieuwsbrief
Sluit de enquête