Feestmenu's & -gerechten

Kerstmenu

Het was een roerig jaar, maar natuurlijk gaan we tijdens de feestdagen weer gezellig met familie aan tafel. Daarom hier heerlijke recepten voor een driegangen-feestmaal. Niet te ingewikkeld, slechts vijf ingrediënten per recept, maar wel gezond en superlekker! Liever vegetarisch, dat kan!

Aperitief: Gember-anijs fizz

Drankje voor 4 personen

  • 50 ml gembersiroop
  • 50 ml citroensap
  • 4 stuks steranijs
  • 300 ml bruisend mineraalwater
  • 4-8 takjes munt
  • 12 ijsblokjes
  1. Schenk de gembersiroop met het citroensap in 4 glazen. Voeg de ijsblokjes en steranijs toe.
  2. Schenk het mineraalwater erbij en steek in elk glas een takje munt. 

Bereiding: 5 minuten
Prijs per persoon: € 0,75

Variatietip 

Vervang steranijs door plakjes gember en het citroensap door limoensap. In plaats van gembersiroop is vlierbloesem- of hazelnootsiroop ook heel lekker.

Fizz 

Fizz betekent letterlijk ‘bruis’ en is een klassieke cocktail van bruisend mineraalwater en een zuur sap of likeur. Liever met alcohol? Vervang het mineraalwater door bruisende witte wijn en het citroensap door limoncello. 

Pizzette met citroenricotta en gerookte zalm

Voorgerecht voor 4 personen

  • 150 g mix voor volkoren pizzabodem (pak) 
  • 1 citroen 
  • 100g ricotta 
  • 50 g gerookte zalm 
  • handvol rucola 
  • 1 el olijfolie 
  • keukenmachine of mixer met deeghaken 
  • bakplaat

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Kneed van de pizzamix, de olijfolie en 100 ml handwarm water een soepel deeg. Voeg wat extra mix of bloem toe als het deeg plakt.
  2. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Pers de citroen uit. Meng de citroenrasp en 2 el -sap door de ricotta. 
  3. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol elke portie uit tot een kleine pizza (= pizzette) met een opstaand randje. Leg de pizzettes op de bakplaat.
  4. Verdeel de citroenricotta over de deegbodempjes. Bak de pizzaatjes in de voorverwarmde oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar.
  5. Top de pizzaatjes uit de oven met de gerookte zalm en rucola. Besprenkel ze naar wens nog met een beetje extra vierge olijfolie.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 10 minuten

Per persoon: 181 kcal / 8 g vet / 8 g eiwit / 18 g koolhydraten / 401 mg natrium / 2.6 g vezels
Prijs per persoon: € 1,30

Tip: Serveer in plaats van brood en een voorgerecht eens kleine elegante pizzaatjes met een lichte topping.

Tip: Volkoren deeg is vaster dan deeg van bloem. Bak de pizzettes niet te lang, zodat ze zacht en mals blijven. Een snel alternatief voor zelfgemaakt volkoren pizzadeeg is trouwens volkoren mix voor pizzadeeg. Rijzen is niet nodig!

Kalkoenbiefstuk met knoflookchampignons en zoete aardappelpastinaakgratin

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 250 g zoete aardappelen 
  • 250 g pastinaken 
  • 200 ml halfvolle kookroom 
  • 250 g kastanjechampignons
  • 4 kalkoenbiefstukjes à 100 g 
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie 
  • evt. nootmuskaat 
  • evt. mandoline 
  • ovenschaal (22 cm ø)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de zoete aardappelen en pastinaken. Snijd ze met de mandoline of een scherp mes in dunne plakjes van 1 mm. Halveer 1 teen knoflook en wrijf de ovenschaal stevig in met het snijvlak van de knoflook.
  2. Leg de zoete aardappel en pastinaak in lagen en dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi elke laag met zout, peper en naar wens een beetje nootmuskaat. Schenk de kookroom erover. Druk goed aan zodat alle plakjes net zijn bedekt; voeg eventueel een beetje extra room of melk toe.
  3. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in 45-55 min. gaar. Laat de gratin daarna uit de oven 5 min. rusten, zodat je er mooie, stevige punten van kunt snijden.
  4. Veeg ondertussen de champignons schoon. Halveer grote champignons. Hak de laatste teen knoflook fijn.
  5. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bestrooi de kalkoenbiefstukjes met zout en peper. Bak ze in 6-8 min. goudbruin en gaar. Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten.
  6. Bak in het bakvet de champignons in 5 min. gaar. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Leg de kalkoenbiefstuk op 4 borden. Schep er de champignons bij en serveer met de zoete aardappel-pastinaakgratin. 

Bereiding: 25 minuten
Oven: 45-55 minuten 

Per persoon: 395 kcal / 11 g vet / 27 g eiwit / 40 g koolhydraten / 116 mg natrium / 10 g vezels
Prijs per persoon: € 2,50

Tip: Behalve smaak geven verse kruiden ook meteen een feestelijk tintje. Strooi tussen de lagen zoete aardappel en pastinaak wat verse tijmblaadjes. Bak ook wat tijm met de champignons mee.

Peer-cranberry met mueslikokoscrumble

Nagerecht voor 4 personen

  • 200 g cranberry’s (vers of uit diepvries) 
  • 3 el vloeibare honing 
  • 2 rijpe, sappige handperen, bijv. conference 
  • 50 g muesli 
  • 25 g geraspte kokos
  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes

Bereiden

  1. Breng de cranberry’ s met 100 ml water en 1,5 el honing aan de kook. Kook de bessen 10 min. zachtjes, tot ze openbarsten.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de peren en halveer ze in de lengte. Snijd het klokhuis weg en snijd de helften in zodat een waaier ontstaat.
  3. Leg in elke ovenschaal een halve peer; druk de waaier iets open. Schep er de cranberry’s bij.
  4. Meng in een kom de muesli en kokos met de resterende 1,5 el honing. Meng goed tot een plakkerige topping ontstaat. Verdeel het mueslikokosmengsel over het fruit.
  5. Bak de crumbles in de voorverwarmde oven in 8-10 min. goudbruin. Laat de crumbles uit de oven 5 min. rusten zodat de kruimellaag iets afkoelt en knapperig wordt.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 8-10 minuten

Per persoon: 178 kcal / 3g vet / 2 g eiwit / 33 g koolhydraten / 11 mg natrium / 5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,00

Serveertip: Lekker met ongezoete kokosyoghurt of kokossorbetijs.

Aanmelden nieuwsbrief