Feestmenu's & -gerechten

Kerstmenu vegetarisch

Het was een roerig jaar, maar natuurlijk gaan we tijdens de feestdagen weer gezellig met familie aan tafel. Daarom hier heerlijke recepten voor een driegangen-feestmaal. Niet te ingewikkeld, slechts vijf ingrediënten per recept, maar wel gezond, superlekker en vegetarisch!

Aperitief: Gember-anijs fizz

Drankje voor 4 personen

  • 50 ml gembersiroop
  • 50 ml citroensap
  • 4 stuks steranijs
  • 300 ml bruisend mineraalwater
  • 4-8 takjes munt
  • 12 ijsblokjes
  1. Schenk de gembersiroop met het citroensap in 4 glazen. Voeg de ijsblokjes en steranijs toe.
  2. Schenk het mineraalwater erbij en steek in elk glas een takje munt. 

Bereiding: 5 minuten
Prijs per persoon: € 0,75

Variatietip 

Vervang steranijs door plakjes gember en het citroensap door limoensap. In plaats van gembersiroop is vlierbloesem- of hazelnootsiroop ook heel lekker.

Fizz 

Fizz betekent letterlijk ‘bruis’ en is een klassieke cocktail van bruisend mineraalwater en een zuur sap of likeur. Liever met alcohol? Vervang het mineraalwater door bruisende witte wijn en het citroensap door limoncello.

Pizzette met citroenricotta en gemarineerde venkel

Voorgerecht voor 4 personen

  • 150 g mix voor volkoren pizzabodem (pak)
  • 1 citroen
  • 100 g ricotta
  • 250 g venkel
  • handvol rucola
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • keukenmachine of mixer met deeghaken
  • bakplaat 
  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Kneed van de pizzamix, 1 el olijfolie en 100 ml handwarm water een soepel deeg. Voeg wat extra mix of bloem toe als het deeg plakt.
  2. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Pers de citroen uit. Meng de citroenrasp en 2 el -sap door de ricotta.
  3. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol elke portie uit tot een kleine pizza (= pizzette) met een opstaand randje. Leg de pizzettes op de bakplaat. 
  4. Verdeel de citroenricotta over de deegbodempjes. Bak de pizzaatjes in de voorverwarmde oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar.
  5. Schaaf de venkel in flinterdunne plakjes. Meng de venkel met de rest van het citroensap en de resterende 3 el olijfolie.
  6. Top de pizzaatjes uit de oven met de gemarineerde venkel en rucola. Bestrooi met peper naar smaak.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 10 minuten
Prijs per persoon: € 1,20 

Tip 

Marineer de venkel kort zodat deze een frisse en knapperige beet houdt. Voeg ook eens wat kappertjes of gesneden groene olijven toe.

Tip 

Volkoren mix voor pizzadeeg is een snel alternatief voor zelfgemaakt volkoren pizzadeeg. Rijzen is niet nodig!

Knapperige linzen met champignons en zoete aardappel-pastinaakgratin

Hoofdgerecht voor 4 personen 

  • 250 g zoete aardappelen
  • 250 g pastinaken
  • 200 ml halfvolle kookroom
  • 250 g kastanjechampignons
  • 100 g gedroogde groene linzen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie 
  • evt. nootmuskaat, 
  • evt. mandoline
  • ovenschaal (22 cm ø)
  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de zoete aardappelen en pastinaken. Snijd ze met de mandoline of een scherp mes in dunne plakjes van 1 mm. Halveer 1 teen knoflook en wrijf de ovenschaal stevig in met het snijvlak van de knoflook.
  2. Leg de zoete aardappel en pastinaak in lagen en dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi elke laag met zout, peper en naar wens een beetje nootmuskaat. Schenk de kookroom erover. Druk goed aan zodat alle plakjes net zijn bedekt; voeg eventueel een beetje extra room of melk toe.
  3. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in 45-55 min. gaar. Laat de gratin uit de oven nog 5 min. rusten, zodat je er mooie, stevige punten van kunt snijden.
  4. Veeg de champignons schoon. Halveer grote champignons. Hak de laatste 2 tenen knoflook fijn.
  5. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de champignons 3 min. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Schep de linzen erdoor.
  6. Schep de linzen door de champignons. Voeg 200 ml water toe en smoor de linzen op laag vuur in 10-15 min. beetgaar. Voeg extra water toe als de linzen dreigen droog te smoren. Breng de linzen op smaak met zout en peper.
  7. Schep de linzen met de champignons op 4 borden en serveer met de zoete aardappel-pastinaakgratin.

Bereiding: 25 minuten
Oven: 45-55 minuten
Prijs per persoon: € 1,10

Verse kruiden 

Behalve smaak geven verse kruiden ook meteen een feestelijk tintje. Strooi tussen de lagen zoete aardappel en pastinaak wat verse tijmblaadjes. Bak ook wat tijm met de champignons mee.

Peer-cranberry met muesli-kokoscrumblePeer-cranberry met muesli-kokoscrumble

Nagerecht voor 4 personen

  • 200 g cranberry’s (vers of uit diepvries)
  • 3 el vloeibare honing
  • 2 rijpe, sappige handperen, bijv. conference
  • 50 g muesli
  • 25 g geraspte kokos
  • 4 eenpersoonsovenschaaltjes
  1. Breng de cranberry’ s met 100 ml water en 1,5 el honing aan de kook. Kook de bessen 10 min. zachtjes, tot ze openbarsten.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Schil de peren en halveer ze in de lengte. Snijd het klokhuis weg en snijd de helften in zodat een waaier ontstaat.
  3. Leg in elke ovenschaal een halve peer; druk de waaier iets open. Schep er de cranberry’s bij.
  4. Meng in een kom de muesli en kokos met de resterende 1,5 el honing. Meng goed tot een plakkerige topping ontstaat. Verdeel het muesli-kokosmengsel over het fruit.
  5. Bak de crumbles in de voorverwarmde oven in 8-10 min. goudbruin. Laat de crumbles uit de oven 5 min. rusten zodat de kruimellaag iets afkoelt en knapperig wordt.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 8-10 minuten
Prijs per persoon: € 1,00

Serveertip 

Lekker met ongezoete kokosyoghurt of kokossorbetijs.

Aanmelden nieuwsbrief