Krijg je rugpijn door je leefstijl?

rugpijn door leefstijl
Hoe ouder mensen worden, hoe meer klachten ze krijgen, ook in de rug. In het sterk vergrijzende Zuid-Limburg zie je nu steeds meer mensen met rugklachten door bijvoorbeeld botontkalking. Vooral vrouwen na de menopauze hebben daar last van. Ook krijgt iedereen op den duur te maken met slijtage. Waarom dat bij de een erger is dan de ander weten we niet precies.

Aanleg & slijtage

Waarschijnlijk speelt aanleg een rol – in bepaalde families zie je rugklachten vaker voorkomen. Slijtage door bezigheden of werk komt niet zo vaak voor als je denkt, behalve bij werk dat je rug erg zwaar belast. Maar in het algemeen is langer doorwerken, als dat tenminste in de goede houding gebeurt, zeker niet slecht voor de rug. Integendeel: het houdt de botten sterker.

Gameboy-rug

Iets wat veel artsen vrezen is de zogenaamde Gameboy-rug. Je zou het ook de bankhang-rug kunnen noemen: door veel onderuitgezakt zitten en hangen op de bank, gebogen over tablet, smartphone of gameboy, lijken jongeren steeds eerder last te krijgen van rugklachten. Maar zelfs als er nog geen klachten zijn, kan zo'n ongezonde leefstijl zonder veel beweging al ernstige schade aanrichten. Zo toonde een Finse studie aan dat 40 procent van de 8- tot 18-jarigen die ogenschijnlijk gezond zijn al de rug van een 50-jarige hebben. Let als ouder dus goed op houding en beweging van je kind!

Rugpijn voorkomen? 6 tips! 

Wist je dat...

Zo'n 600.000 mensen per jaar in Nederland hebben last van lage rugpijn – Bij slechts 10% van de klachten wordt een medische oorzaak gevonden – 2,4 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugpijn – 60 tot 90% van de mensen heeft ooit in zijn leven een tijd(je) lage rugpijn – Lage rugpijn is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van fysieke en sociaalmaatschappelijke beperkingen – In Nederland kost lage rugpijn 2 miljard euro per jaar, vooral aan 'verloren arbeidsvermogen'.

  
Sluit de enquête