Liefdesverdriet: zo ga je er mee om

gebroken hart
Foto iStock
Het is één van de heftigste ervaringen in het leven: verliefd zijn. Voor de een brengt dat groot geluk met zich mee, voor de ander soms diepe droefenis. Een verkenning van de achtbaan aan gevoelens en sensaties die verliefdheid heet.

Verliefdheid zorgt voor heel veel stofjes in je lichaam. Een deel daarvan zorgt voor euforie en positieve gevoelens (de plusstofjes) en weer andere stofjes zorgen juist voor wat negatieve emoties (de minstofjes). De veroorzakers van de euforie zijn hormonen en neurotransmitters, stofjes die je lichaam aanmaakt zodra de liefde zich aandient. PEA is de bekendste ‘liefdesdrug’ die ook de neurotransmitter dopamine opwekt. Het is met name de dopamine die voor je gelukzalige gevoel zorgt.

Verliefdheid en stress

Helaas gaat verliefdheid ook gepaard met lichamelijke verschijnselen die minder fijn zijn. Je maakt namelijk ook het stresshormoon cortisol aan, waardoor je kunt gaan twijfelen of de ander jou ook wel leuk vindt. Om het nog moeilijker te maken, wordt er adrenaline geactiveerd waardoor je vecht-of-vlucht-impuls in werking treedt. Dat wil zeggen: je kunt zelfs ongewild in paniek raken en dan hard wegrennen van het object van je verlangen.

Liefde is niet zonder gevaar

Als je relatie uiteindelijk goed verloopt, activeert de liefde het beloningssysteem en zakt de stress na een tijdje vanzelf. “Maar gaat het mis, dan stijgt de stress juist en dat kan bij sommige mensen tot depressie of obsessie leiden of zelfs tot zelfmoordneigingen”, vertelt psychiater Marijntje Tijssen van Maastricht UMC+. “Het prettig gevoel, wanneer oxytocine en dopamine vrijkomen, is eveneens niet helemaal zonder gevaar. Net als bij een seksverslaving kan het voor komen dat mensen steeds maar weer verliefd worden om die lekkere stofjes aan te maken waardoor je je zo heerlijk voelt.”

Soms duurt een verliefdheid niet lang, maar in ieder geval houdt je lichaam na plusminus drie jaar vanzelf op met het produceren van de stofjes die erbij horen. Maar niet getreurd: óf je begint weer vrolijk aan een nieuwe verliefdheid of er is tussen jou en je geliefde een diep en langdurig gevoel ontwikkeld dat weer andere gelukshormonen produceert: liefde. En dat gevoel kan heel lang bij je blijven!

Lees ook:

 

Sluit de enquête