Feestmenu's & -gerechten

Makkelijke & lekker gezonde vakantierecepten

Makkelijke en lekker gezonde recepten voor in de vakantie:

Campingmaaltijd: mac 'n cheese met ricotta, broccoli en ham

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 300 g volkoren penne
  • 600 g broccoli, in kleine roosjes
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 bakje ricotta (250 g)
  • 50 g geraspte jonge 30+ kaas
  • 200 g gekookte ham (dikke plak), in blokjes
  • 2 el peterselie
  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met zout beetgaar. Kook de laatste 5 min. de broccoliroosjes mee.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de knoflook 1 min. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Schenk langzaam en al roerende met een houten lepel de melk erbij. Roer tot een gladde saus. Roer de ricotta en de kaas erdoor en houd op laag vuur warm; verdun de saus met een beetje melk als deze te dik wordt.
  3. Giet de pasta met de broccoli af. Schep de pasta met de broccoli en hamblokjes door de saus. Breng op smaak met peper en bestrooi met de peterselie.

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 615 kcal / 25 g vet / 34 g eiwit / 58 g koolhydraten / 632 mg natrium / 13 g vezels
Prijs per persoon: € 2,00

Vegatip 

Vervang voor een gerecht zonder vlees de ham door grofgehakt gekookt ei.

Serveertip

Lekker met een frisse groene salade.

Tips voor een gezonde vakantie 

volkoren wrap met koolsalade en pulled chickenPicknickmaaltijd: volkoren wrap met koolsalade en pulled chicken

Picknickgerecht voor 6 personen

  • 2 kippenbouten
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 75 ml kippenbouillon
  • 1 zak gesneden spitskool (350 g)
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 el Griekse yoghurt 0%
  • 1 el halvanaise
  • 3 el dille, fijngehakt
  • 3 el barbecuesaus
  • 6 volkoren wraps
  • 25 g kiemgroenten
  • kleine braadslede of ovenschaal
  • vershoudfolie
  1. Verwarm de oven voor tot 100 ºC. Wrijf de kippenbouten in met de kerriepoeder en leg ze in de braadslede. Schenk de bouillon erbij en bestrooi met de oregano en peper naar smaak. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie zodat er geen vocht in de oven kan ontsnappen.
  2. Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven en laat de kippenbouten 3 uur langzaam garen. Meng intussen in een kom voor de salade de spitskool met de sjalot, de yoghurt, de halvanaise, de dille en 2-3 el water. Breng op smaak met peper.
  3. Neem de kippenbouten uit de oven. De kippenbouten zijn gaar wanneer het vlees makkelijk met twee vorken in losse draadjes getrokken kan worden. Dek de kippenbouten anders weer goed af met aluminiumfolie en schuif terug in de oven.
  4. Leg de kippenbouten op een snijplank en verwijder het vel. Trek het vlees met twee vorken in losse draadjes. Meng het kippenvlees met 3 el van het braadvocht en de barbecuesaus.
  5. Schep op elke wrap wat koolsalade. Verdeel het kippenvlees erover en bestrooi met de kiemgroenten en peper naar smaak. Rol de wraps op en wikkel ze in vershoudfolie. Schep de rest van de koolsalade in een meeneembakje. Bewaar en vervoer de wraps en de koolsalade gekoeld. Denk aan servetten en saladevorkjes!

Bereiding: 25 minuten
Oven: 3 uur
Per persoon: 390 kcal / 15 g vet / 29 g eiwit / 3 g koolhydraten / 568 mg natrium / 4 g vezels
Prijs per persoon: € 1,20

Budgettip

Je kunt ook restjes kip gebruiken.

Vegatip

Vervang voor een vegetarische wrap de kip door roerei of reepjes omelet.

 

koriander-groentenquiche Onderwegmaaltijd: koriander-groentenquiche uit 't vuistje

Lunchgerecht voor 8 personen

  • 2 el olie
  • 800 g wokgroenten (koelvers)
  • 1 blikje maïs (150 g), uitgelekt
  • 2 bosjes koriander (à 15 g), grofgehakt
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
  • 200 g tofu
  • 4 eieren
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 g geraspte jonge 30+ kaas
  • - ingevette taartvorm (24-26 cm ø)
  • vershoudfolie
  1.  Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verhit in een wok de olie. Bak de wokgroenten in 6-8 min. beetgaar. Schep de maïs en de koriander erdoor.
  2. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd de tofu in blokjes en dep goed droog met keukenpapier. Klop de eieren los met de kokosmelk. Schep de kaas door het eimengsel. Breng op smaak met peper en een beetje zout.
  3. Verdeel de groenten met de tofu over de deegbodem. Schenk het ei-kaasmengsel over de groenten. Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Laat de quiche afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
  4. Snijd de quiche in 8 bredere en smallere punten - voor ieder wat wils! - en verpak ze apart in vershoudfolie. Bewaar en vervoer de quichepunten gekoeld. Denk aan servetten!

Bereiding: 20 minuten
Oven: 40-45 minuten
Per persoon: 540 kcal / 32 g vet / 27 g eiwit / 34 g koolhydraten / 530 mg natrium / 5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,50

Tip 

Bak de quiche 1 dag van tevoren. Afgekoeld is de quiche extra stevig en makkelijk mee te nemen.

Liever met vlees of vis?

Vervang de tofu door blokjes kip-, zalm- of kabeljauwfilet. Lekker voor kinderen: kleine gehaktballetjes. 

vakantieVakantietips

Tips voor een gezonde vakantie 
Bescherm je tegen reisziektes
Tips tegen jetlag
Tips tegen vakantiestress

 

Gezond Idee