Mannelijke 'overgangsklachten’ onzin?

midlife crisis, penopauze
De daling van het geslachtshormoon (testosteron) verloopt bij mannen heel geleidelijk en haast onopgemerkt gedurende tientallen jaren. Bovendien heeft een aanzienlijk deel van de mannen rond hun tachtigste nog een testosterongehalte dat lijkt op dat van een jonge vent. Én het iets lagere testosterongehalte is waarschijnlijk een teken van normale veroudering en leidt niet of nauwelijks tot klachten. Allemaal onzin dus dat mannen een midlife crisis krijgen? Prof. dr. Nicolaas Schaper, endocrinoloog Maastricht UMC+, geeft antwoord.

"Nee! De klachten die mannen in deze levensfase hebben, zijn echt", aldus hormoonspecialist prof. dr. Nicolaas Schaper. "Ze voelen zich bijvoorbeeld futloos, zijn snel geïrriteerd, hebben last van stemmingswisselingen, worden dikker, hebben minder zin in seks en meer moeite de erectie vol te houden tijdens het vrijen, sukkelen 's avonds op de bank in slaap en hebben zelfs soms last van opvliegers. Maar de klachten worden meestal veroorzaakt door het normale verouderingsproces."

Deze midlife-klachten kun je als man krijgen

  1. Verminderde vitaliteit, lusteloosheid
  2. Afname van libido of lustgevoelens
  3. Erectieproblemen Lees meer
  4. Vermindering van spierkracht
  5. Meer buikvet
  6. Depressieklachten
  7. Stemmingswisselingen
  8. Slaapstoornissen
  9. Bloedarmoede
  10. Botontkalking
  11. Vermindering van de lichaamsbeharing
  12. Opvliegers

Psychische midlife-klachten bij mannen 

Net zoals bij vrouwen hebben die lichamelijke klachten bij mannen vaak ook een psychische component omdat ze anders tegen hun leven gaan aankijken. Tussen de 45 en 55 jaar gebeurt er veel in een mannenleven: kinderen worden groot en gaan uit huis, ze moeten hun relatie opnieuw vormgeven (of gaan scheiden), ze zijn uitgekeken op hun baan (of raken die kwijt). De vraag of ze hun leven nog één keer een andere wending moeten geven, dringt zich prangend op. Is dit alles, vragen zij zich af?

Mannen in deze midlife-levensfase worstelen met gevoelens van onrust, stress en/of depressie. Klachten die vaak niet als zodanig erkend worden, maar die een sterk nadelige invloed op de kwaliteit van leven hebben. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, want er is vaak wat aan de klachten te doen. Een afspraak met de huisarts is daarvoor een goede eerste stap. Die kan de klachten in perspectief plaatsen en, indien nodig, doorverwijzen naar een medisch specialist zoals een uroloog, seksuoloog, endocrinoloog (hormoonspecialist) of psycholoog.

Tips bij mannelijke 'overgangsklachten'

Wanneer moet je naar de huisarts met je midlife-klachten?

De klachten die mannen in deze levensfase hebben, horen bij het ouder worden, maar soms kan er meer aan de hand zijn en moet je hulp zoeken. Een goede vuistregel daarbij: ga bij een plotselinge vermindering van je libido (zin in seks) en kwaliteit van de ochtenderectie, én bij algehele futloosheid naar de huisarts. Een bezoek aan de huisarts kan duidelijkheid verschaffen door middel van bloedonderzoek en daarnaast zal de huisarts, als dat nodig is, ook een lichamelijk onderzoek doen. Hierbij wordt onder meer gelet op het gewicht van de man, de omvang van zijn taille en zijn bloeddruk. Ook wordt gekeken naar het volume van de spierontwikkeling, lichaamsbeharing en testikels. Wanneer nodig wordt er doorverwezen naar een uroloog, seksuoloog, endocrinoloog of psycholoog.

Is extra testosteron de oplossing?

Gezond Idee
Sluit de enquête