Hoofdgerechten

Mediterrane bonenschotel met bacon

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 3 el olijfolie
  • 100 g bacon (dikke plak), in reepjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • 1 blik cannellinibonen (310 g)
  • 1 blik reuzenbonen (255 g)
  • 1 blik borlottibonen (310 g)
  • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
  • 50 g zwarte olijven, grofgehakt
  • 3 el in reepjes gesneden basilicum
  • 1 ciabatta, voor erbij
  1. Verhit in een hapjespan de olijfolie. Bak de bacon met de knoflook, de ui en de paprika 5 minuten zachtjes. Spoel intussen de bonen af in een zeef en laat goed uitlekken.
  2. Schep de bonen door het baconmengsel. Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes en de olijven toe. Stoof de bonenschotel nog 10 minuten zachtjes.
  3. Breng op smaak met het basilicum en peper. Verdeel het gerecht over 4 borden. Serveer met knapperige sneetjes ciabatta.

Bereiding: 20 minuten
Per persoon: 603 kcal / 30 g vet / 20 g eiwit / 52 g koolhydraten / 1003 mg natrium* / 19 g vezels

*Dit gerecht bevat veel natrium. Beperk dus de rest van de dag je zoutinname. Of vervang de bacon in het gerecht door gekookte ham of de ciabatta door stokbrood.

Bonen 

Bonen zijn fijn om altijd op voorraad te hebben. Ze zijn ideaal voor een snelle en makkelijke budgetmaaltijd en barsten bovendien van de eiwitten en vezels.

Peulvruchtenmix 

Kies voor dit gerecht de favoriete peulvruchten van het gezin. Ook bruine bonen, chilibonen en zelfs kikkererwten en linzen zijn lekker in deze bonenschotel.

Vega-tip 

Laat voor een vegetarische bonenschotel de bacon weg en geef er 1 gekookt ei per persoon bij.

Gezond idee: eet 1x per week peulvruchten!

Aanmelden nieuwsbrief