Hoofdgerechten

Mediterrane rollade met haricots verts-salade

Mediterrane rollade met haricots verts-saladeHoofdgerecht voor 8 personen

  • 1 kg varkensfilet*
  • 200 g ongekruid kipgehakt
  • 30 g zongedroogde tomaat, fijngesneden
  • 30 g gepelde ongezouten pistachenoten
  • 1 kleine sinaasappel
  • 2 tenen knoflook
  • 3-4 el paneermeel
  • 1,2 kg verse zoete aardappelfriet (uit de koeling)
  • 2 el olijfolie
  • 1000 g haricots verts
  • 200 g luxe slamelange
  • 4-5 el olijfolie extra vierge
  • 2 takjes peterselie
  • keukentouw, bakplaat met bakpapier

 

  1. Snijd de varkensfilet als een boek open, of vraag je slager dit alvast te doen.
  2. Meng het gehakt met de tomaat, pistachenoten. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil boven het gehakt. Rasp ook de knoflook erboven. Voeg de paneermeel met peper naar smaak toe zodat een stevige vulling ontstaat.
  3. Verdeel het gehaktmengsel over de opengesneden varkensfilet. Rol het vlees rond het gehakt goed maar niet te strak op, en bind de rollade met keukentouw weer vast.
  4. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verhit in een braadpan de 2 el olijfolie. Bak de rollade in 5 min. rondom bruin aan. Draai het vuur laag en braad de rollade in nog 45 minuten gaar. Keer de rollade regelmatig.
  5. Spreid de aardappelfriet uit op de bakplaat. Rooster de friet in de voorverwarmde oven in 25 min. gaar. Kook de haricots verts in 4-5 min. knapperig gaar. Giet ze af en spoel onder stromend water kort koud. Meng de haricots verts met de slamelange en de 4-5 el extra vierge olijfolie en peper naar smaak.
  6. Hak de peterselie fijn. Leg de rollade op een schaal en bestrooi met de peterselie. Serveer met de haricots-vertssalade en de zoete aardappelfriet.

Bereiding: 1 uur en 15 minuten
Oven: 25 minuten

Per persoon: 500 kcal / 18 g vet / 39 g eiwit / 43 gram koolhydraten / 760 mg natrium / 8 g vezels
Prijs per persoon: € 4,50

*De hoeveelheid vlees is iets royaler als aanbevolen maar het is Kerstmis.

Tip

Het vlees vullen en opbinden en de haricots verts koken kan al prima 1-2 dagen van tevoren. Bewaar de rollade en de haricots verts afgedekt in de koelkast.

Instructies voor 4, 6, 10, 12 en 16 personen:

  • 4-6 personen: Neem voor 4-6 personen een varkensfilet van 600 g en halveer de hoeveelheid voor de kipvulling. Halveer ook de hoeveelheden voor de zoete aardappelfriet en de salade. Bij 6 personen hoeven de hoeveelheden voor de salade niet gehalveerd te worden.
  • 10 personen: bereid het recept als bovenstaand, maar serveer een extra groente als broccoli of spruiten met geroosterd amandelschaafsel.
  • 12 personen: Maak net als bij 4-6 personen een rollade op basis van 600 g varkensfilet, maak nu echter 2 rollades. Reken op 1,6 kg zoete aardappelfriet en verdubbel de salade.
  • 16 personen: verdubbel bovengenoemd recept. Neem voor de rollade een grote varkensfilet van 2 kg of maak twee rollades van elk 1 kg varkensfilet.

Aanmelden nieuwsbrief