Dit moet je weten over blaasontstekingen

Bijna alle vrouwen hebben het wel een keer gehad, zo’n 5% van de vrouwen heeft er zelfs regelmatig last van: blaasontsteking. Prof. dr. John Heesakkers, hoofd van de afdeling Urologie in het Maastricht UMC+, geeft uitleg en tips om een blaasontsteking te voorkomen.

Een blaasontsteking is een vervelende kwaal waar vooral vrouwen last van hebben. Naast een continue aandrang om naar de wc te gaan, kun je bij een blaasontsteking last hebben van pijn in je onderbuik en/of urine die stinkt en/of urine die troebel is. “Over het algemeen word je verder niet ziek van een blaasontsteking – je hebt bijvoorbeeld geen koorts – tenzij je nog iets anders onder de leden hebt. Dan kun je er wel echt ziek van worden.”

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door schadelijke micro-organismen – zoals bacteriën, virussen en schimmels – die via de plasbuis de urinewegen binnen komen. “Bij vrouwen zijn dat vaak darmbacteriën omdat bij vrouwen de plasbuis kort is en vlakbij de anus ligt. De korte plasbuis is ook de reden dat blaasontstekingen veel vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen. Andere oorzaken van een blaasontsteking zijn seksuele activiteiten of het niet goed leegplassen van je blaas. In het laatste geval ontstaat er dan door de achtergebleven urine een goede voedingsbodem voor bacteriën.”

“Verder zijn vrouwen rondom hun menstruatie en in en na de menopauze gevoeliger voor blaasontstekingen omdat hun vaginale milieu en urinewegen dan minder goed beschermd zijn tegen schadelijke micro-organismen. Daarnaast zijn mensen met een neurologische aandoening en mensen met een stoma voor urine gevoeliger voor blaasontstekingen. Ook kan er een bacterie op urinestenen zitten die een blaasontsteking kan veroorzaken. Dan moet de urinesteen met daarin de bacteriën worden verwijderd.”

Of je een blaasontsteking door kou kunt krijgen is volgens prof. Heesakkers nog onduidelijk. “We horen het wel vaker dat vrouwen door kou op hun blaas een blaasontsteking hebben gekregen, maar we weten niet precies hoe dat mechanisme werkt.”

Alhoewel blaasontstekingen bij vrouwen veel vaker voorkomen, kunnen ook mannen er last van krijgen. “Maar dan is er vaak meer aan de hand. Bij mannen is er bij een blaasontsteking vaak sprake van een onderliggende kwaal. Een blaasontsteking bij een man is daarom aanleiding voor uitgebreider onderzoek.”

Blaasontsteking voorkomen

Om een blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen, legt prof. Heesakkers uit. “Ga niet op vervuilde toiletbrillen zitten. Veeg bij het afvegen na het plassen van plasbuis naar anus toe af en niet andersom. Verder is ook voldoende drinken verstandig. Als je voldoende drinkt, moet je ook vaker plassen. Daardoor wordt de concentratie bacteriën in de urinewegen verdund waardoor bacteriën minder kans hebben om een blaasontsteking te veroorzaken. Ook het drinken van cranberrysap kan helpen. Cranberry’s bevatten namelijk, zoals de meeste (veen)bessen, een stofje waardoor sommige bacteriën zich moeilijker aan de blaaswand hechten.”

Ook plassen na seks kan helpen een blaasontsteking te voorkomen. Bij vrouwen die regelmatig een blaasontsteking krijgen na seks kan het helpen om een condoom te gebruiken. “Bij vrouwen bij wie de klachten heel hardnekkig zijn en direct samenhangen met seks, kan het soms zelfs worden aanbevolen om een antibioticatabletje te slikken na de seks.”

Blaasontsteking behandelen

Bij een beginnende blaasontsteking of als je een blaasontsteking voelt aankomen, kun je naar de huisarts gaan, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. “Je kunt heel veel drinken om de concentratie bacteriën in de urinewegen te verdunnen. Ook kun je proberen om de samenstelling van je urine te veranderen, namelijk te verzuren. Als je urine zuurder is, wordt de aanhechting van bacteriën aan de blaaswand moeilijker. Je maakt je urine zuurder door dranken met zure bestanddelen – zoals citroensap – te drinken.”

Van probiotica wordt ook wel gezegd dat ze helpen bij een blaasontsteking, maar daar plaatst prof. Heesakkers vraagtekens bij. “Dat is niet wetenschappelijk bewezen.”

Als de blaasontsteking doorzet of aanhoudt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. “Daar wordt dan gekeken of de urine verontreinigd is en wordt zo nodig een antibioticakuur voorgeschreven.”

Blijf er niet mee lopen!

“Blijf in ieder geval niet met een blaasontsteking lopen!”, waarschuwt prof. Heesakkers. “Dan loop je het risico dat de ontsteking zicht uitbreidt naar de nieren. Dat kan leiden tot een nierbekkenontsteking en daar kun je echt ziek van worden.”

Meer informatie over de afdeling urologie van het Maastricht UMC+ vind je op https://urologie.mumc.nl/

Ook interessant

Dit kun je doen tegen een overactieve blaas

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Blaasontsteking
Foto iStock
Sluit de enquête