Spanningshoofdpijn

Als je een drukkend, knellend gevoel aan beide kanten van je hoofd voelt, heb je waarschijnlijk spanningshoofdpijn. Je voelt je niet top, maar kunt meestal nog vrij aardig functioneren. De pijn varieert van een beetje zeuren tot stevig kloppen. Soms trekt de pijn na een half uurtje alweer weg, soms duurt het dagen.

De naam doet vermoeden dat je deze hoofdpijn krijgt door spanningen en stress, maar er zijn heel veel mogelijke triggers. En die liggen bij iedereen anders. Schommelingen in de hormoonhuishouding zijn ook berucht, waardoor vrouwen vaker last hebben van spanningshoofdpijn dan mannen.

Migraine

Bij migraine voel je een kloppende pijn aan één kant van je hoofd. Als je je inspant, wordt de pijn erger. Soms ben je er ook misselijk bij. Deze vorm van hoofdpijn komt in duidelijke aanvallen met een begin en een eind. Zonder medicatie kan zo’n aanval tot wel drie dagen duren. In bed gaan liggen in een donkere, stille kamer werkt vaak het beste. In 30 procent van de gevallen wordt zo’n aanval aangekondigd door een ‘aura’. Je ziet dan flitsen en gekleurde vlekken, of je volledige gezichtsveld wordt vernauwd. Een migraineaanval is een soort kortsluiting in de hersenen, die een bepaalde chemische reactie oproept.

Zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben wel eens last van migraine. Het komt vaker voor bij vrouwen (1 op de 4) dan bij mannen (1 op de 10). Als migraine in je familie zit, heb je meer kans dat je het ook krijgt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn zit recht achter je oog, dat meestal rood wordt en begint te tranen. Het is een hevige, stekende pijn die uitstraalt naar je slaap, kaak en oor aan één kant van je hoofd. Een aanval duurt gemiddeld een kwartier, maar kan vaker op een dag terugkomen. Zo’n periode waarin je meerdere aanvallen achter elkaar hebt, kan weken tot maanden duren. Meestal ontstaat een aanval ’s nachts. Deze vorm van hoofdpijn is gelukkig vrij zeldzaam. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

hoofdpijn scholier
Sluit de enquête