Kerstmenu Bruschetta met peer en ham, kalkoenbouillon, notenquinoa en yoghurtpavlova

Geen zin in vlees met de feestdagen of vegetarische gasten? Maak dan de vegetarische variant van dit feestmenu.

Kerstmenu Bruschetta met peer en parmaham, Kalkoenbouillon, Notenquinoa en Yoghurtpavlova
Bruschetta met peer en parmaham

Voorgerecht voor 4 personen

  • 8 volkoren plakjes (desem)stokbrood
  • 1 sappige handpeer
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 4 plakjes parmaham, in de lengte gescheurd
  • handvol rucola
  • 1 el ongezouten amandelen, grofgehakt
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie extra vierge
  • broodrooster of grillpan

Bereiden

  1. Rooster de sneetjes brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes.
  2. Wrijf het geroosterde brood in met het snijvlak van de knoflook en leg de bruschette op 4 borden.
  3. Beleg de bruschette met de peer en parmaham. Bestrooi met de rucola en de amandelen. Schaaf er wat Parmezaanse kaas over en besprenkel desgewenst met een beetje extra vierge olijfolie.

Bereiden: 15 minuten

Per persoon: 130 kcal / 5 g vet / 7 g eiwit / 13 g koolhydraten / 330 mg natrium / 2 g vezels
Prijs per persoon: € 1,25

Variatietip Vervang de parmaham door gerookte makreelfilet. 

Kalkoenbouillon met pastinaak en verse kruiden

Tussengerecht voor 4 personen

  • 2 kippenbouillontabletten met minder zout
  • 200 g kalkoenfilet (aan een stuk)
  • 100 g pastinaak, geschild en in kleine blokjes
  • 3 el fijngehakte verse kruiden, bijv. peterselie, kervel, bieslook

 Voorbereiden (1-2 dagen van tevoren)

  1. Breng in de bouillontabletten met 1 liter water de kalkoenfilet aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt 30 min. trekken.
  2. Neem de bouillon van het vuur en laat afkoelen. Bewaar de bouillon op een koele plek.

Bereiden

  1. Neem de kalkoenfilet uit de bouillon. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Verdeel intussen de kalkoenfilet in kleine stukjes (zie tip).
  2. Doe de kalkoenfilet met de blokjes pastinaak bij de bouillon en kook 4 min., totdat de pastinaak beetgaar is.
  3. Voeg de kruiden toe en breng de bouillon op smaak met peper. Schep de bouillon in 4 diepe borden.

Voorbereiden: 35 minuten + afkoelen
Bereiden: 10 minuten

Per persoon: 90 kcal / 4 g vet / 11 g eiwit / 2 g koolhydraten / 1120 mg natrium / 1 g vezels
Prijs per persoon: € 1,20

Tip Bewaar desgewenst de helft van de kalkoen voor minisandwiches bij de kerstborrel. 

Notenquinoa met gegrilde paprika, waterkers en rosbief

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 200 g volkoren quinoa
  • 2 zoete rode puntpaprika's, in dunne reepjes
  • 4 el olijfolie
  • 50 g ongezouten noten, grofgehakt
  • 300 g rosbief, op kamertemperatuur
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • ½ bosje waterkers, harde steeltjes verwijderd
  • grillpan

Voorbereiden (1-2 dagen van tevoren)

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de paprika om met 1 el olijfolie.
  2. Verhit de grillpan. Gril de paprika al omscheppend in 4-5 min. beetgaar. Rooster in een droge koekenpan de noten goudbruin. Schud ze op een bord en laat afkoelen.

Bereiden

  1. Verhit in een braadpan 2 el olijfolie. Bestrooi de rosbief met zout en peper. Bak het vlees in 15-20 min. bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Laat de rosbief in aluminiumfolie 5 min. rusten.
  2. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui 1 min. Schep de quinoa met de gegrilde paprika erdoor en verwarm 4 min. op laag vuur. Snijd intussen de waterkers grof en meng met de noten en peper naar smaak door de quinoa.
  3. Snijd het vlees in dunne plakken. Schep de quinoa op 4 borden en leg de rosbief erbij.

Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 25 minuten

Per persoon: 460 kcal / 20 g vet / 26 g eiwit / 40 g koolhydraten / 85 mg natrium / 3 g vezels
Prijs per persoon: € 2,75

Tip De quinoa is op kamertemperatuur als salade ook een heerlijk brunchgerecht. Voeg eventueel wat grof verkruimelde feta toe. 

Yoghurtpavlova met granaatappel en pistache

Nagerecht voor 4 personen

  • 2 eiwitten
  • 25 g suiker
  • 25 g poedersuiker
  • 100 ml Griekse yoghurt 0% vet
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 2 el ongezouten pistachenoten, grofgehakt
  • 2-3 tl vloeibare honing
  • mixer, bakplaat bekleed met bakpapier

Voorbereiden (1 dag van tevoren)

  1. Verwarm de oven voor tot 100 ºC. Klop in een vetvrije kom met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Voeg de suiker toe en klop totdat het eiwit helemaal stijf is en glanst. Spatel de poedersuiker door het eiwitschuim.
  2. Schep op de bakplaat van het eiwitschuim bergjes van 6 cm ø en druk ze met de achterkant van een lepel plat.
  3. Bak het eiwitschuim 2 uur in de voorverwarmde oven. Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Bewaar de meringues in een luchtdichte trommel.

Bereiden

  1. Leg vlak voor het serveren de meringues op 4 borden. Verdeel er de yoghurt over. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de pistachenoten. Maak de pavlova's af met een straaltje honing.

Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 10 minuten
Oven: 2 uur

Per persoon: 190 kcal / 6 g vet / 5 g eiwit / 28 g koolhydraten / 35 mg natrium / 1,5 g vezels
Prijs per persoon: € 1,00

Tip Ook lekker met schijfjes stoofpeer of citrusfruit.

Vegetarisch kerstmenu
Geen zin in vlees met de feestdagen of vegetarische gasten?
Maak dan de vegetarische variant van dit feestmenu.

aanmelden nieuwsbrief
  
Sluit de enquête