Zelfgemaakte aardbeien-pruimenjam op zuurdesemtoast

Zelfgemaakte aardbeien-pruimenjam (met minder suiker) en zuurdesemtoast
Ontbijtgerecht voor 4 personen
  • 500 g aardbeien
  • 500 g pruimen
  • sap van ½ citroen
  • 225 g suiker
  • 25 g geleipoeder
  • 8 sneden volkoren zuurdesembrood
  • 3 el zachte plantaardige margarine
  • 3-4 schone (jam)potten

 

  1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Was de pruimen, halveer ze en wip de pit eruit. Snijd de pruimen in stukjes. Schep in een pan het fruit om met het citroensap, de suiker en de geleipoeder.
  2. Verwarm het fruit langzaam en al roerend tot de massa goed borrelt. Laat de jam dan nog 1 minuut koken. Schep de warme jam direct in de potten. Draai de deksels erop, keer de potten om en laat ondersteboven 5 minuten afkoelen. Keer de potten weer en laat de jam verder tot kamertemperatuur afkoelen.
  3. Rooster het brood goudbruin en krokant. Besmeer de toast dun met de margarine en schep op elk een halve eetlepel aardbeien-pruimenjam. Drink er een glas halfvolle melk bij.

 

Bereiding: 25 minuten + afkoelen
Per persoon: 343 kcal / 11 gram vet / 11 gram eiwit / 47 gram koolhydraten / 328 mg natrium / 5 gram vezels
Dit is de analyse voor een ontbijtje van 2 zuurdesem boterhammen, 10 gram margarine, 40 gram halvajam en een beker halfvolle melk van 150ml.

Minder suiker 

Geleipoeder is ideaal voor het maken van jam met minder suiker.

Bewaartip 

Bewaar de gesloten potten jam maximaal zes maanden op een koele, donkere plek. Bewaar een geopende pot jam altijd in de koelkast. Deze halvajam is omdat er minder suiker in zit ook minder lang houdbaar dan gewone jam. 

Sluit de enquête