Zout, goed of fout?

Onverwachte zoutbommen

Onverwachte zoutbommen, zoutbronnenMaar liefst 85% van de Nederlanders eet veel te veel zout (meer dan de maximaal toegestane dagelijkse hoeveelheid van zes gram). Dertig procent van het zout dat we binnenkrijgen strooien we zelf op ons eten. De andere zeventig procent zit in het voedsel dat we kopen. Frikadellen, rookworst, chips, zoute pinda's, pizza en kaas zijn natuurlijk the usual suspects. Maar er zijn ook een groot aantal onverwachte zoutbommen.

We noemen er hier een aantal.

  1. Kant en klaar producten zoals de magnetronmaaltijd.
  2. Groenten uit blik.
  3. Jus uit pakjes. Zelfgemaakte jus bevat weinig zout, mits je natuurlijk niet het vlees te fors hebt gezouten.
  4. Soep. Vooral de klassieke bouillonblokjes zitten propvol zout, maar ook de kant en klare blikken soep zijn vaak zoutbommen.
  5. Kaas. Sommige mensen eten wel vijf plakken of meer per dag. Maar pas op: in kaas zit flink wat zout!
  6. Gebak en koekjes staan natuurlijk bekend voor hun hoge suikergehalte. Maar er zit óók flink wat zout in.
  7. Vleesbeleg zoals ham, salami en dergelijke lijken niet verdacht, maar zitten propvol zout.

Zoutarm eten? Zo doe je dat!

 Is zout nu goed of fout