Ouder worden is topsport als je spierverlies wilt voorkomen

spierverlies en spieropbouw
Spiermassaverlies hoort bij het ouder worden. Gezond Idee geeft uitleg waarom en wat je kunt doen om je spiermassa weer op te bouwen. Ouder worden is topsport!

Hoe ouder we worden, hoe meer spiermassa we verliezen. Daardoor kunnen we steeds minder en lopen we bovendien een steeds groter risico op chronische stofwisselingsziekten, zoals obesitas en type 2 diabetes. En dat achteruitgaan van spiermassa gaat sneller dan we soms denken. Al vanaf je 30e begin je – bij een gelijkblijvend bewegingspatroon – geleidelijk spiermassa te verliezen. Vanaf je 65e verloopt dat proces steeds sneller. Zo heeft iemand van 80 gemiddeld de helft minder spiermassa dan iemand van 30.

Spiermassaverlies door ongezonde leefstijl

Toch is spiermassaverlies geen onvermijdelijk gevolg van ouder worden: het is onze leefstijl die bepaalt hoe snel dat proces verloopt. Dat zit zo. Ons lichaam breekt iedere dag spiercellen af en maakt nieuwe aan, met een snelheid van zo’n één tot twee procent per dag. Dat betekent dat na ongeveer honderd dagen alle spieren zijn vernieuwd.

Wie normaal en gezond beweegt en eet, merkt daar niets van. Maar als we ouder worden, worden we minder gevoelig voor de factoren die deze afbraak en aanmaak in gang houden. Net als wanneer je ziek bent: oud én jong ondervindt de achteruitgang van de spieren al na een week op bed met een flinke griep of na een paar weken gips om een gebroken been.

Eiwit & beweging essentieel voor spieropbouw

Twee factoren zijn voor de opbouw van nieuwe spieren onmisbaar: bewegen en eiwitten in onze voeding. De eiwitten (ketens van aminozuren) vormen de bouwstenen voor de spieren en de beweging zorgt voor het signaal aan ons lichaam dat er nieuw spiereiwit aangemaakt moet worden.

Naarmate we ouder worden, worden we minder gevoelig voor de stimulerende werking van eiwit in onze voeding op de spiereiwitaanmaak. Willen we ons met een jonger iemand blijven meten, dan zullen we dus méér eiwit tot ons moeten nemen om ons lichaam van de nodige bouwstenen te voorzien. En daar gaat het vaak mis: de voeding van veel ouderen bevat juist vaak minder eiwit in plaats van meer. En over het algemeen bewegen ouderen niet meer zoveel als twintigers of dertigers. En zo verslechtert de opbouw van nieuwe spieren in de loop der tijd.

Maar dat wil niet zeggen dat we dit als een feit moeten accepteren. Gezond ouder worden, is topsport en daar moet je je lichaam voor trainen en voeden. Wie zich tot op hoge leeftijd fysiek inspant en voldoende eiwit eet, kan langdurig profiteren van een fit lichaam.

Tips om lang gezond & vitaal te blijven

5 veel voorkomende ouderdomskwalen en wat te doen

Lees meer over gezond ouder worden in de Gezond Idee-ouderenspecial

eiwitrijke recepten
Heerlijke recepten bomvol eiwit van Gezond Idee

Meer Gezond Idee-recepten voor ouderen 

 

Gezond Idee
Sluit de enquête